Προβλήματα θηλασμού: επώδυνες θηλές

Προβλήματα στον θηλασμό τις πρώτες ημέρες - επώδυνες θηλές:

Η κυριότερη αιτία των επώδυνων θηλών είναι η λανθασμένη τοποθέτηση του μωρού από τη μητέρα στο μαστό. Η ουσιαστικότερη αιτία των επώδυνων θηλών τις πρώτες μέρες μπορεί να μην είναι λόγος ανησυχίας, καθώς με τον καιρό η μητέρα θα βρει τον κατάλληλο τρόπο που θα τοποθετήσει το μωρό στο μαστό ώστε να μην πονάει. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών οι γαλακτοφόροι πόροι δεν είναι πλήρης σε γάλα και οι ελαφρές ενδομαστικές πιέσεις από το βρέφος στη θηλή της μητέρας, μπορούν να φτάσουν μέχρι 135mmHg, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πόνο. Ο πόνος ο οποίος προέρχεται από την κορυφή της θηλής πιθανό να οφείλεται σε μη επαρκή θηλασμό ή/και στην πίεση που ασκεί η γλώσσα του μωρού. Ο πόνος που είναι αντιληπτός στο κάτω μέρος της θηλής συνήθως οφείλεται στην ανοδική και λανθασμένη τοποθέτηση της θηλής στο στόμα. Εάν το πρόβλημα οφείλεται στην λάθος τοποθέτηση στο μαστό, τότε η μητέρα θα πρέπει να δοκιμάσει όλες τις τεχνικές θηλασμού, ώστε να καταλήξει σε όποια την βοηθά να θηλάσει χωρίς ενοχλήσεις και να θηλάσει το μωρό σωστά.

Εκτός από τα λάθη στην τοποθέτηση του µωρού στο μαστό, υπάρχουν και άλλοι λόγοι εµφάνισης πληγών των θηλών:

- Λανθασµένη αποµάκρυνση του µωρού από το στήθος κατά το τέλος του θηλασµού.

- Επίπεδες ή εισέχουσες θηλές.

- Λανθασµένη τεχνική άντλησης του γάλακτος.

- Χρήση θηλής από σιλικόνη.

- Υγρασία στην περιοχή των θηλών, όταν η ενδυµασία της µητέρας δεν επιτρέπει στο στήθος να αερίζεται καλά.

- Σπάνια, από αλλεργίες της µητέρας ή από κάποιες δερµατικές παθήσεις στην περιοχή του στήθους.

- Όταν ο υµένας που ενώνει τη γλώσσα του µωρού µε τη βάση του στόµατος, είναι πολύ κοντός και δεν επιτρέπει στη γλώσσα να κινηθεί αρκετά προς τα εµπρός και προς τα πάνω. Τρόποι αντιμετώπισης:

 

• Σε γενικές γραµµές δεν πρέπει να γίνει διακοπή του θηλασµού. Στην περίπτωση όµως που ο θηλασµός είναι πολύ επώδυνος και ο μαστός πληγωµένος µπορεί να γίνει ένα διάλειµµα για κάποιες ώρες ή µια µέρα ανάλογα µε το πρόβληµα. Στο διάστηµα αυτό, µπορεί η µητέρα να αδειάζει το στήθος µε ειδικό µασάζ ή µε το θήλαστρο. Αυτό πρέπει να γίνεται κάθε 3-4 ώρες, ώστε το στήθος να δέχεται αρκετά ερεθίσµατα και να συνεχίσει αµείωτη η παραγωγή του γάλακτος.

• Το γεύµα να ξεκινάει από τη πλευρά που πονάει λιγότερο. Στην αρχή του θηλασµού το µωρό είναι πεινασμένο και κάνει έντονες θηλαστικές κινήσεις.

• Αλλαγή συχνά της στάσης θηλασµού. Κατά αυτόν τον τρόπο δεν επιβαρύνονται πάντα τα ίδια σηµεία της θηλής.

• Αποφυγή σε ό,τι ξηραίνει την επιδερµίδα της θηλής, για παράδειγµα σαπούνι, οινόπνευµα ή απολυµαντικά. Το γάλα µε τις ουσίες που περιέχει, δρα απολυµαντικά και το σάλιο του µωρού περιέχει ένζυµα πού επιταχύνουν την επούλωση των πληγών.

• ∆ιατήρηση στεγνής θηλής - η µητέρα να φοράει ρούχα που να επιτρέπουν τον καλό αερισµό του στήθους.

 -Hale T, Hartmann P, (2007). Textbook of human lactation. Hale Publishing L.P., Texas U.S.A

-Robin W. Stanton, (2011, 10 Ιουλίου). A Road Map for Change: Ensuring That Women Have Breastfeeding Support. The Journal of Perinatal Education 20, (3)

Links :  http://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3209768/.