Προβλήματα στην εγκυμοσύνη

Οσφυαλγία: Πόσο συχνή είναι? Γιατί εμφανίζεται?

Η οσφυαλγία είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα κατά την διάρκεια της κύησης. Περίπου 50-70% των γυναικών αναφέρουν κάποιας μορφής οσφυαλγία κατά την κύηση. Τα αίτια της οσφυαλγίας είναι διάφορα:

 • Αλλαγές στην στάση του σώματος, όσο το έμβρυο μεγαλώνει μέσα στην μήτρα
 • Ορμόνες της κύησης, που προκαλούν χαλάρωση των αρθρώσεων της πυέλου και χαλάρωση των συνδέσμων, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ελλειπή στήριξη της πλάτης στην έγκυο γυναίκα
 • Πρόσληψη βάρους που συμβαίνει κατά την κύηση
 • Στρες κατά την κύηση

 

Τι μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε την οσφυαλγία?

 • Ασκήσεις που υποστηρίζουν και δυναμώνουν την πλάτη και τους κοιλιακούς μύες
 • Κάμψτε τα γόνατα για να πιάσετε κάποιο αντικείμενο από το έδαφος, αντί να σκύβετε
 • Αποφύγετε ψηλά τακούνια
 • Αποφύγετε να κοιμάστε ύπτια
 • Φορέστε ζώνη υποστήριξης της πλάτης εάν χρειαστεί
 • Επαρκής ανάπαυση. Εχοντας τα πόδια ψηλά βοηθά επίσης την πλάτη σας
 • Παρακεταμόλη και Κωδείνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα

 

Αλλαγές στους μαστούς: Τι συμβαίνει κατά την κύηση?

Κατά την εγκυμοσύνη οι μαστοί αυξάνονται συνήθως σε μέγεθος, και συχνά εμφανίζεται άλγος και υπερευαισθησία. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γαλακτοφόροι πόροι μεγενθύνονται, καθώς γεμίζουν με γάλα. Το δέρμα γύρω από τις θηλές γίνεται πιό σκούρο, οι θηλές αυξάνονται σε μέγεθος, ενώ καμιά φορά μπορεί να εξέρχεται κιτρινωπό υγρό από αυτές, το λεγόμενο πρόγαλα, το οποίο είναι παχύρρευστο και κατά το τέλος της κύησης καθίσταται άχρωμο. Εξοδος του προγάλακτος από τις θηλές μπορεί να γίνει καθόλη την διάρκεια της κύησης είτε με μηχανικό ερεθισμό των θηλών είτε κατά την συνουσία. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν θα πρέπει να προκαλεί καμιά ανησυχία.

 

Καούρα και δυσπεψία:

Η καούρα εμφανίζεται όταν τροφή από το στομάχι ανάγεται στον οισοφάγο. Ανάμεσα στα δύο αυτά όργανα υπάρχει μια «βαλβίδα» που εμποδίζει την αναγωγή οξέων από τον στόμαχο. Κατά τη διάρκεια της κύησης και εξαιτίας των ορμονών (προγεστερόνης) η βαλβίδα αυτή χαλαρώνει και μπορεί να προκαλέσει αναγωγές. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τρώτε 5-6 μικρότερα, παρά 3 μεγάλα  γεύματα ημερησίως. Συστήνεται επίσης να μην ξαπλώνετε μέχρι και μισή ώρα μετά τα γεύματα. Αποφύγετε καυτερά και λιπαρά γεύματα. Ζεστό γάλα και γιαούρτι θεωρούνται ευεργετικά. Κάποιες φορές συστήνονται αντιόξινα φάρμακα.

 

Οιδήματα (πρήξιμο) στην εγκυμοσύνη

Τα οιδήματα είναι συνηθισμένο φαινόμενο κατά την εγκυμοσύνη. Μέχρι και 75% των εγκύων αναφέρουν οιδήματα στα πόδια και στους αστραγάλους κατά την κύηση. Μερικά τρικ για να αποφύγετε τα οιδήματα μπορείτε να βείτε παρακάτω:

 • Αποφύγετε την ορθοστασία. Οταν μπορείτε βάλτε τα πόδια ψηλά. Περιστροφικές κινήσεις στους αστραγάλους θεωρούνται χρήσιμες. Ακόμα καλύτερη στάση σώματος είναι ξαπλωτή με τα πόδια ψηλά.
 • Φοράτε άνετα ρούχα. Αποφύγετε τα σφιχτά κοσμήματα στους αστραγάλους και στους καρπούς
 • Προσπαθήστε να κοιμάστε σε πλάγια θέση, ακόμα καλύτερα ανυψώνοντας τα πόδια με μαξιλάρια
 • Μην εκτείθεστε σε υψηλές θερμοκρασίες, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες. Μπορείτε να εφαρμόσετε κρύα επιθέματα στις περιοχές που έχουν οίδημα, βοηθώντας στην υποχώρηση τους.
 • Εφαρμόστε καθημερινή άσκηση στις δραστηριότητες σας. το περπάτημα και η κολύμβηση κάνουν καλό
 • Ελατώστε την μεγάλη κατανάλωση αλατιού στα φαγητά

 

Κολπικές εκκρίσεις:

Κατά την διάρκεια της κύησης οι κολπικές εκκρίσεις αυξάνουν. Συνήθως γίνονται λεπτόρρευστες, σαν γάλα ή λευκωπές και με ελαφρά οσμή. Δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για κολπίτιδα - εκτός εάν οι εκκρίσεις είναι έντονες, κιτρίνου χρώματος, δύσωσμες, και συνοδεύονται από κνησμό. Σε αυτήν την περίπτωση καλό θα ήταν να σας δει ο ιατρός σας. Μια καλλιέργεια κολπικών εκκρίσεων είναι ο πιό ασφαλής τρόπος διάγνωσης και θεραπείας τυχόν κολπίτιδας.

 

Δυσκοιλιότητα:

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί συχνό φιανόμενο κατά την κύηση. Ενα από αίτια είναι η αυξημένη έκκριση της προγεστερόνης, μιας ορμόνης που προκαλεί ελαττωμένη κινητικότητα στο έντερο. Το πρόβλημα γίνεται πιό έντονο κατά το τέλος της κύησης, όταν η μήτρα έχει μεγάλο πια μέγεθος και πιέζει το ορθό. Τα σκευάσματα σιδήρου μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.

Μπορείτε να βρείτε μερικές συμβουλές παρακάτω:

·         Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά, ψωμί ολικής άλεσης, φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθημερινά.

·         Πίνετε νερό-τουλάχιστον 6-8 ποτήρια καθημερινά. Ένα ποτήρι φρέσκου φρουτοχυμού επίσης βοηθά

·         Ασκείστε τακτικά. Το περπάτημα, η κολύμβηση, η ποδηλασία στο γυμναστήριο , το γιόγκα, βοηθούν στην δυσκοιλιότητα, ενώ παρέχουν και ένα αίσθημα ευεξίας.

·         Ακούστε το σώμα σας. πηγάινετε στην τουαλέττα κάθε φορά που αισθάνεστε έπειξη

·         Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας εάν χρειαστούν σκευάσματα φυτικών ινών ή σκευάσματα σιδήρου με μικρότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο.

  

Αιμορροίδες:

Οι αιμορροίδες είναι φλεβικοί κιρσοί- φλέβες δηλαδή που έχουν διασταλλεί- και βρίσκονται στην περιοχή του πρωκτού. Η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης αιμορροίδων, ή φλεβικών κιρσών στα πόδια και καμιά φορά στο περίνεο, για διάφορους λόγους. Η μήτρα πιέζει τις μεγάλες φλέβες της πυέλου και ιδίως την κάτω κοίλη φλέβα, εμποδίζοντας την απρόσκωπτη παροχέτευση του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά. Αυτό προκαλεί διόγκωση των φλεβών.

Η δυσκοιλιότητα επίσης επιδεινώνει το πρόβλημα, γιατί η έντονη προσπάθεια κατά την αφόδευση αυξάνει την πίεση στο φλεβικό δίκτυο της περιοχής του πρωκτού.

Επιπροσθέτως, η αυξημένη προγεστερόνη που παράγεται στην κύηση χαλαρώνει την αντίσταση του τοιχώματος των φλεβών, με αποτέλεσμα να λιμνάζει το αίμα πιο εύκολα αντί να κυκλοφορεί.

Συμβουλές:

·         Τοποθετήστε bakingsoda (υγρή ή στεγνή) στις αιμρροίδες για να μειωθεί ο κνησμός.

·         Χλιαρά λουτρά με bakingsodaστο νερό

·         Αποφύγετε καθιστική στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα

·         Χρησιμοποιείστε τοπικό αναισθητικό

·         Καταναλώνετε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες

·         Πίνετε υγρά

·         Πηγαίνετε στην τουαλέτα τακτικά

·         Τρώτε λαχανικά και φρούτα.

  

Ουρολοιμώξεις κατά την κύηση:

Οι ουρολοιμώξεις είναι συχνό πρόβλημα της εγκυμοσύνης. Αποτελούν την πιό συχνή αιτία νοσηλείας στο νοσοκομείο μιας εγκύου γυναίκας για λόγους καθαρά μη-σχετιζόμενους με το έμβρυο. Η αιτιολογία βρίσκεται σε ανατομικές αλλαγές, αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης κατά την κύηση, καθώς και αυξημένα επίπεδα σακχάρου και αμινοξέων στα ούρα. Τα συμπτώματα είναι συχνουρία, έπειξη για ούρηση, δυσουρία, μη διαυγή και δύσωσμα ούρα, άλγος στο κατώτερο τμήμα της κοιλίας, οσφυαλγία και καμιά φορά και πυρετό, ναυτία και εμέτους.

Μια ανάλυση ούρων είναι αρκετή για να βγει διάγνωση και να ξεκινήσει αποτελεσματική θεραπεία.

Συμβουλές για να αποφύγετε ουρολοιμώξεις:

·         Πίνετε 6-8 ποτήρια υργών ημερησίως

·         Περιορίστε τον καφέ, το αλκοόλ και την ζάχαρη

·         Πηγαίνετε στην τουαλέτα να ουρήσετε αμέσως μόλις αισθάνεστε την επιθυμία, χωρίς να το καθυστερείτε

·         Ουρείτε πριν και μετά απο κάθε συνουσία

·         Σκουπίζεστε με φορά μπρος – προς –πίσω

·         Αποφύγετε ισχυρά σαπούνια, αντισηπτικές κρέμες, σπρευ και σκόνες υγειινής

·         Αλλάζετε καθημερινά εσώρουχο

·         Αποφεύγετε πολύ στενά εσώρουχα

·         Φοράτε βαβμακερά και όχι συνθετικά εσώρουχα