Σκλήρυνση κατά πλάκας και εγκυμοσύνη

Παλιότερα υπήρχε η πεποίθηση ότι η εγκυμοσύνη επιδεινώνει τα συμπτώματα της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (ΜΣ). Πρόσφατα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και έχει αποδειχτεί το ακριβώς αντίθετο - ότι δηλαδή βελτιώνονται τα συμπτώματα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

- H  Σκλήρυνση κατά Πλάκας δεν έχει αποδειχθεί ότι συσχετίζεται με υποτονικότητα και παλινδρόμηση εγκυμοσύνης.

- Τα συμπτώματα βελτιώνονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί η ανοσοαπάντηση είναι μικρότερη και συνήθως τα επίπεδα κορτιζόνης στις έγκυες είναι υψηλοτέρα. 

- Συστήνεται στις γυναίκες που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη να σταματήσουν την αγωγή 3 ‘η περισσότερους μήνες πριν την έναρξη προσπαθειών - ώστε να καθαρίσουν τα φάρμακα από το σώμα.

- Υποβοηθουμένη αναπαραγωγή μπορεί να γίνει κανονικά χωρίς πρόβλημα

- Η επισκληρίδιος αναισθησία και γενική νάρκωση επιτρέπονται στον τοκετό χωρίς προβλήματα στην έγκυο.

- Η πιθανότητα relapse (επανόδου των συμπτωμάτων)  μετά τον τοκετό είναι περίπου 20-40% , γι αυτό και ο ρόλος του νευρολόγου είναι σημαντικός, στο να ξεκινήσει κάποιου είδους αγωγή μετά τον τοκετό . Κάποιοι νευρολόγοι συστήνουν κορτιζόνη. Επίσης η θεραπεία με ανοσοσφαιρίνη έχει βρεθεί ότι ελαττώνει την πιθανότητα εμφάνισης relapse. 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15372259?dopt=AbstractPlus

- Θηλασμός: συνήθως τα φάρμακα πέρανε στο μητρικό γάλα. Συστήνεται στην γυναίκα είτε να μην θηλάσει αν χρειάζεται να ξεκινήσει αγωγή , ή να περιμένει λιγάκι η έναρξη της αγωγής για 2-3 μήνες για να θηλάσει η γυναίκα.

- Η Σκλήρυνση κατά πλάκας δεν αποτελεί αίτια καισαρικής τομής. μπορεί να διενεργηθεί φυσιολογικός τοκετός 

Πηγες: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16413965?dopt=AbstractPlus

Multiple Sclerosis Society : http://www.mssociety.org.uk/what-is-ms/womens-health/pregnancy-and-birth