Εξετάσεις στην εγκυμοσύνη

Πόσο συχνές χρειάζεται να είναι οι επισκέψεις σας στον ιατρό σας?

Το Βρεττανικό κολλέγιο Μαιευτήρων/ Γυναικολόγων, όπως και ο Αμερικανικός σύλλογος Μαιευτήρων/ Γυναικολόγων συνιστούν μηνιαίες επισκέψεις μέχρι την 28η εβδομάδα κύησης, επισκέψεις ανά 3 εβδομάδες από την 28η μέχρι την 36η εβδομάδα κύησης και ανά εβδομάδα από τις 36 εβδομάδες κύησης και μέχρι τον τοκετό

 

Ποιές εξετάσεις διενεργούνται κατά την πρώτη επίσκεψη στον ιατρό σας?

Ø  Γεινκή αίματος

Ø  Ουρία, Κρεατινίνη, Ηλεκτρολύτες, Εξετάσεις λειτουργίας του ήπατος και του θυροειδή αδένα

Ø  Ελεγχος ούρων

Ø  Ομάδα αίματος ΑΒΟ και Ρέζους

Ø  Αντισώματα αίματος

Ø  Ελεγχος για θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική αναιμία

Ø  Ελεγχος για AIDS, και ηπατίτιδα Β και C

Ø  Eλεγχος για σύφιλλη, τοξοπλάσμωση,κυτταρομεγαλοιό.

Ø  Τεστ Παπ, εαν δεν έχει γίνει προηγουμένως

Ø  Αρτηριακή πίεση

Ø  Βάρος σώματος

 

Ποιό είναι το τέστ του 1ου τριμήνου? Πότε γίνεται?

Το τέστ του πρώτου τριμήνου είναι μια μη χειρουργική εκτίμηση που συνδυάζει συγκεκριμένες εξετάσεις αίματος και μαιευτικό υπέρηχο, προσδιορίζοντας τον σχετικό κίνδυνο χρωμοσωμικής ανωμαλίας (Down’s , και τρισωμία 13 και 18)

Διενεργείται μεταξύ 11ης – 13ης εβδομάδας της κύησης

Μελέτες έδειξαν ότι η ακρίβεια του τέστ να διαγνώσει τις παραπάνω χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι περίπου 85%, με ψευδώς θετικά 5% των τεστ. Αυτό σημαίνει ότι:

  • 85 στα 100 έμβρυα που έχουν όντως πρόβλημα θα ανευρεθούν
  • Στο 5% των περιπτώσεων το τεστ θα δείχνει πιθανή ανωμαλία, ενώ το έμβρυο θα είναι υγιές
  • Θετικό τεστ σημάινει ότι υπάρχουν μεταξύ 1%-3% πιθανότητες το έμβρυο να έχει όντως ανωμαλία

Το τεστ αυτό ΔΕΝ θα πρέπει να σχετίζεται με τα τεστ που διενεργούνται στο 2ο τρίμηνο και ονομάζονται ΤΡΙΠΛΟ ή ΤΕΤΡΑΠΛΟ τεστ. Τα τεστ αυτά έχουν διαφορετική διαγνωστική ακρίβεια και διενεργούνται μεταξύ 15-20 εβρομάδων της κύησης.

Το τεστ του πρώτου τριμήνου ανιχνέυει 2 ορμόνες στο αίμα της εγκύου: h-CGκαι PAPP-A.

Ο μαιευτικός υπέρηχος μετρά την αυχενική διαφάνεια (το υγρό ανάμεσα στο δέρμα και τον αυχένα του εμβρύου)

Θετικά τεστ συνήθως απαιτούν περαιτέρω εξετάσεις, όπως Λήψη Χοριακής Βλάστης ή Αμνιοπαρακέντηση. Λεπτομερής επεξήγηση από τον θεράπων ιατρό των αποτελεσμάτων του τεστ και του σχετικού κινδύνου χρωμοσωμικής ανωμαλίας κρίνεται απαραίτητη.

 

Τεστ 2ου τριμήνου: Ανίχνευση της Αλφα-ΦετοΠρωτείνης (AlphaFetoProtein):

Πρόκειται για ένα τεστ αίματος που διενεργείται ανάμεσα στην 14η – 22η εβδομάδα της κύησης, παρόλα αυτά είναι πιο ακριβές ανάμεσα στην 16η – 18η εβδομάδα. Η Αλφα ΦετοΠρωτείνη ανευρίσκεται στο αίμα τόσο της εγκύου όσο και του εμβρύου. Παράγεται από τον λεκιθικό ασκό του εμβρύο στα πρώτα στάδια της κύησης, και στη συνέχεια από το ήπαρ και την γαστρεντερική οδό του εμβρύου. Υψηλά επίπεδα Πρωτείνης σημάινουν μεγαλύτερη πιθανότητα το έμβρυο να έχει ανωμαλία του νευρικού συστήματος, όπως Δισχιδή Ράχη ή Ανεγκεφαλία ή ανωμαλίες του γαστρεντερικού σωλήνα, σε περίπτωση μη σωστού σχηματισμού της κοιλιάς του εμβρύου. Παρόλα αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις, υψηλά επίπεδα της Αλφα Φετο-Πρωτείνης ανευρίσκονται απλά γιατί δεν έχει υπολογιστεί σωστά η ακριβής ηλικία της κύησης (τα επίπεδα της ορμόνης εξαρτόνται από την ηλικία την κύησης)

Χαμηλά επίπεδα Αλφα Φετο-Πρωτείνης με ανώμαλα επίπεδα h-CGκαι Οιστριόλης υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο Τρισωμίας  21(Downs) , Τρισωμίας 18 (Edwards)  ή άλλου τύπου χρωμοσωμική ανωμαλία.

Ανώμαλα επίπεδα μπορεί ακόμα να προκύπτουν σε

·         Κατα τα άλλα φυσιολογική Δίδυμο κύηση

·         Μη σωστό υπολογισμό της ηλικίας μιας κατά τα άλλα φυσιολογικής κύησης.

Προσοχή: το τεστ απλά ανιχνέυει την αυξημένη πιθανότητα χρωμοσωμικής ανωμαλίας. Το τεστ ΔΕΝ είναι διαγνωστικό. Στατιστικά 25-50 τεστ σε κάθε 1000 κυήσεις ανιχνέυονται ως θετικά. Από αυτά, μόνο 1 στα 16, ή 1 στα 32 έμβρυα θα έχουν όντως γενετικό πρόβλημα. Ολα τα υπόλοιπα θα είναι φυσιολογικά, και άρα το τεστ ήταν απλά ψευδώς θετικό.

Η διαγνωστική ακρίβεια του τεστ είναι περίπου 75% - 90%.

 

Τεστ 2ου τριμήνου: Τι είναι το τετραπλό τεστ? Τι μετράει?

Το τετραπλό τεστ ανιχνέυει τις παρακάτω ορμόνες:

v  AFP: Αλφα- ΦετοΠρωτείνη, η οποία παράγεται από το έμβρυο

v  HCG: Ανθρώπειο Χοριακή Γοναδοτροφίνη που παράγεται στον πλακούντα

v  Estriol: Οιστριόλη, ένα οιστρογόνο που παράγεται από το έμβρυο και τον πλακούντα

v  Inhibin-A: Ινχιμπίνη-Α, μαι πρωτείνη που παράγεται από τον πλακούντα και τις ωοθήκες.

Το τεστ γίνεται μεταξύ 16ησ- 18ης εβδομάδας της κύησης. Τα αποτελέσματα συνδυάζονται με την ηλικία της γυναίκας, την εθνολογική της καταγωγή και την ηλικία της κύησης, ώστε να ανευρεθεί ο σχετικός κίνδυνος χρωμοσωμικής ανωμαλίας. Επισημαίνεται ότι και το τεστ αυτό είναι ενδεικτικό και ΟΧΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ. Εαν ο σχετικός κίνδυνος είναι > 1:250 πιθανότητες συστήνονται περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις.

Κατι πολύ σημαντικό είναι οτι ΟΛΑ τα παραπάνω τεστ ελέγχουν τον σχετικό κίνδυνο μονάχα των πιο συχνών γενετικών ανωμαλιών (τρισωμία 13, 18, 21) και όχι κάθε πιθανής χρωμοσωμικής ανωμαλίας που αναφέρεται στην βιβλιογραφία

 

Τεστ 3ου τριμήνου: ποια είναι?

Στο 3ο τρίμηνο της κύησης η έγκυος γυναίκα θα πρέπει να ελεγχθεί για Διαβήτη κύησης και Στρεπτόκοκκο Β.  (περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω μπορείτε να λάβετε ανατρέχοντας  στα αντίστοιχα σχετικά θέματα της ιστοσελίδας μας)

 

Ποιό είναι το τεστ Λήψης Χοριακών Λαχνών? Πότε διενεργείται? Ποιός ο κίνδυνος?

Η Λήψη Χοριακών Λαχνών αποτελεί διαγνωστική μέθοδο κατά την οποία λαμβάνονται κύτταρα από τον πλακούντα, στο σημείο που εφάπτεται με το τοίχωμα της μήτρας. Συνήθως διενεργείται μεταξύ 10ης και 13ης εβδομάδας της κύησης. Διαγιγνώσκει χρωμοσωμικές ανωμαλίες (DownSyndrome) αλλά και γενετικές ανωμαλίες (πχ Κυστική ίνωση). Το τεστ διαφέρει από την Αμνιοπαρακέντηση στο ότι δεν προσφέρει διάγνωση νευρολογικών βλαβών του εμβρύου. Η ακρίβεια της διάγνωσης αγγίζει το 98%. Θεωρείται ασφαλής μέθοδος και η πιό πιθανή επιπλοκή είναι η αποβολή σε συχνότητα 1%.

 

Τι είναι η Αμνιοπαρακέντηση? Πότε διενεργείται? Ποιός ο κίνδυνος?

Η Αμνιοπαρακέντηση είναι μια τεχνική κατά την οποία λαμβάνεται αμνιακό υγρό (υγρό που βρίσκεται γύρω από το έμβρυο μέσα στον σάκκο της κύησης) με βιοψία βελόνας υπό την καθοδήγηση υπερήχων. Διενεργείται συνήθως μεταξύ 16ης – 18ης εβδομάδας της κύησης. Ανιχνεύει χρωμοσωμικές, γενετικές και νευρικές ανωμαλίες. Η διαγνωστική ακρίβεια είναι υψηλή ( 98%- 99%) . Θεωρείται ασφαλής μέθοδος. Η πιθανότητα αποβολής είναι 1/200-300.

 

Μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος  (free cell DNA test)

Επανάσταση τον τομέα της προγεννητικής μελέτης έχει φέρει τα τελευταία χρόνια το freecellDNAtest.  Το τεστ αυτό πραγματοποιείται με λήψη αίματος από την μητέρα και δεν απαιτεί χειρουργική παρέμβαση , με αποτέλεσμα να έχει μηδενικό κίνδυνο αποβολής. Το τεστ γίνεται οποιαδήποτε στιγμή μετά την 9η εβδομάδα κύησης . Έχει διαγνωστική προσέγγιση περίπου 99% . Τρισωμία 21 (σύνδρομο Down), Τρισωμία 18 (σύνδρομο Edwards), Τρισωμία 13 ( σύνδρομο Patau) καθώς επίσης μπορεί να ανιχνεύσει το Rhesus του εμβρύου και το φύλλο προεραιτικά. Τέλος σε ποσοστό περίπου 92% μπορεί να ανιχνεύσει το σύνδρομο Turner.

Μπορεί να έχει εφαρμογή σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, σε γυναίκες με ιστορικό προηγούμενης κύησης με χρωμοσωμική ανωμαλία , σε γυναίκες που επιθυμούν μεγαλύτερο ποσοστό σιγουριάς στην προγεννητική διάγνωση και σε αυτές που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από την πραγματοποίηση αμνιοπαρακέντησης ή ληψη τροφοβλάστης.