Η ψυχολογία του σεντονιού


Είναι δυστυχώς αναπόφευκτο: ο γυναικολόγος θα πρέπει να εξετάσει την ευαίσθητη περιοχή . Αυτό μπορεί να γίνεται πάντοτε με την ασθενή καλυμμένη με ένα σεντόνι. 
Η λογική λέει ότι έτσι και αλλιώς ο ιατρός θα δει και θα εξετάσει τα γεννητικά όργανα της γυναίκας.  
Η ψυχολογία πάραυτα διδάσκει ότι όταν ένας άνθρωπος στέκεται γυμνός και είναι εκτεθειμένα τα γεννητικά του όργανα μπροστά σε κάποιον άλλον, αισθάνεται αδύναμος, ευάλωτος , αισθάνεται άβολα. Ιδίως εάν το το άτομο αυτό είναι και του αντιθέτου φύλου. Η παρουσία του γυναικολόγου μέσα στο εξεταστήριο δεν περιλαμβάνει μόνο την εξέταση αυτή καθεαυτή. Περιλαμβάνει την προετοιμασία (καθάρισμα χεριών μπροστά στην ασθενή ) , (γάντια) , τοποθέτηση ίσως κάποιων εργαλείων (πχ τζελ κ προφυλακτικό στην κεφαλή του υπερήχου) , ίσως μια ερώτηση σχετική με το ιστορικό , κάποια σύντομη εξήγηση σχετικά με τα ευρήματα του υπερήχου / εξέτασης - πριν ο ιατρός αποχωρήσει , η γυναίκα θα ντυθεί και συζητήσει μαζί του στο γραφείο. Τότε ακριβώς είναι η χρήση του σεντονιού .


Έρευνες σε γυναίκες έδειξαν ότι προτιμούν να είναι 'κάπως' καλυμμένες /προστατευμένες/ ντυμένες και η παραδοχή είναι ότι δεν κάνει διαφορά ιατρική , αλλά τεράστια διαφορά ψυχολογική!