Λοιμώξεις κατώτερου γεννητικού συστήματος / Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Ποιοί είναι οι συχνότεροι τύποι κολπίτιδας? Ποιά τα συμπτώματα?

Οι πιό συχνοί τύποι είναι η κολπίτιδα που οφείλεται σε μυκητίαση. Ακολουθούν η βακτηριακή κολπίτιδα, η ατροφική κολπίτιδα και η κολπίτιδα που οφείλεται σε τριχομονάδα.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι : αυξημένες, έντονες και δύσοσμες εκκρίσεις από τον κόλπο, κνησμός, αίσθημα καύσου, οίδημα και ερυθρότητα.

  

Ποιά η θεραπεία της μυκητίασης?

Μια απλή δόση Φλουκοναζόλης από το στόμα είναι αρκετή στο 90% των περιπτώσεων. Κάποιες φορές συνίσταται θεραπεία 4-7 ημερών ή με φλουκοναζόλη ή με άλλα φάρμακα, όπως Μικοναζόλη ή Κλοτριμαζόλη.

  

Ποιά η θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας?

Μετρονιδαζόλη και κλινδαμυκίνη

  

Ποιά η θεραπεία της τριχομοναδικής κολπίτιδας?

Η τριχομονάδα είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Μια απλή δόση Μετρονιδαζόλης αρκεί. Συνίσταται θεραπεία και του συντρόφου.

  

Τι είνα η ατροφική κολπίτιδα?

Είναι ο ερεθισμός του δέρματος και η φλεγμονώδης αντίδραση που οφείλεται στην ατροφία του δέρματος. Οφείλεται σε έλλειψη οιστρογόνων και εμφανίζεται στην εμμηνόπαυση. Αντιμετωπίζεται με τοπική ή συστηματική χρήση οιστρογόνων.

  

Ποιά τα αίτια της σύφιλλης? Πώς αντιμετωπίζεται?

Η σύφιλλη προκαλείται από ένα βακτήριο, το Treponemapallidum. Η νόσος εμφανίζεται και εξελίσσεται κατά στάδια. Αρχικά παρατηρείται ένα έλκος στην περιοχή της μόλυνσης, συνήθως στον κόλπο. Συνήθως είναι ανώδυνο (σε αντίθεση με τον έρπητα, όπου το έλκος είναι επώδυνο). Γενικευμένα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν 1 χρόνο μετά από την πρωτοπαθή μόλυνση με εξάνθημα σε παλάμες και πέλματα. Σε προχωρημένο στάδιο εμφανίζονται συμπτώματα από την καρδιά και το κυκλοφορικό , καθώς και από το νευρικό σύστημα. Η θεραπεία γίνεται με πενικιλλίνη.

 

Πως θεραπεύονται τα Χλαμύδια?

Με αζιθρομυκίνη, δοξυκικλίνη ή με κάποια από τις κινολόνες. Εάν αφεθεί αθεράπευτη, μπορεί να προκαλέσει πυελική φλεγμονώδη νόσο.

  

Ποιά τα συμπτώματα του έρπη?

Ο έρπης προκαλέι χαρακτηριστικά μικρά επώδυνα έκλη στον κόλπο και στα χείλη του αιδοίου.Συνοδεύεται ταυτόχρονα με λεμφαδενίτιδα και αυξημένες κολπικές εκκρίσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται δυσουρία, που απαιτεί καθετηριασμό, διότι η επαφή των ούρων με τις περιοχές του δέρματος που έχουν ερπητικά έλκη είναι επώδυνη. Μπορεί να συνοδεύεται επίσης από πυρετό και κακουχία. Συνήθως ο πρωτοπαθής έρπης  διαρκεί απο 12-21 ημέρες. Οι εξάρσεις του έρπη διαρκούν από 2-5 ημέρες με πιό ήπια συμπτώματα. Κάποιες γυναίκες έχουν εξάρσεις της νόσου μερικές φορές τον χρόνο. Η νόσος μεταδίδεται με επαφή του δέρματος. Δια τούτου, μετάδοση μπορεί να γίνει μόνο σε περιόδους έξαρσης της νόσου, και σε περουσία του ερπητικού έλκους. Δεν μεταδίδεται σε περιόδους που η νόσος είναι σε ύφεση και η γυναίκα είναι ασυμπτωματική. Οταν τα έλκη έχουν επουλωθεί, η νόσος δεν μπορεί να μεταδοθεί.

  

Πώς αντιμετωπίζεται ο έρπης των γεννητικών οργάνων?

Παρόλο που δεν μπορεί να ιαθεί πλήρως, με φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επιτευχθέι μείωση της διάρκειας της έξαρσης και της έντασης των συμπτωμάτων. Χρησιμοποιούνται ακυκλοβίρη, βαλακυκλοβίρη, φαμκυκλοβίρη. Η αρχική θεραπεία διαρκεί 7 ημέρες.

 

Τι είναι η πυελική φλεγμονώδης νόσος (PelvicInflammatoryDisease - PID)?

Περιλαμβάνει μια ποικιλλία βακτηριακών λοιμώξεων του ανώτερου ουρογεννητικού συστήματος (μήτρα, σάλπιγγες, ωοθήκες) και του εσωτερικού της πυέλου.

 

Ποιά τα αίτια της πυελικής φλεγμονώδης νόσου?

Συνήθως γονόρροια (βλεννόροια) και χλαμύδια.

  

Ποιές οι πιθανές επιπλοκές από την πυελική φλεγμονώδη νόσο?

  1. Υπογονιμότητα: 20% σε ασθενείς με ένα επεισόδιο PID
  2. Χρόνιο πυελικό άλγος στο 20% των γυναικών
  3. Αυξημένος κίνδυνος εξωμήτριας κύησης κατλα 6-10 φορές
  4. Πιθανή μετάδοση τυχών συνυπαρχουσών σεξουαλικών νοσημάτων.

  

Ποιά η θεραπεία της πυελικής φλεγμονώδους νόσου?

    • Οφλοξασίνη + Μετρονιδαζόλη  ή
    • Κλινδαμυκίνη + Γενταμυκίνη ή
    • Σιπροφλοξασίνη + Μετρονιδαζόλη + Δοξυκυκλίνη.

Η θεραπεία διαρκεί περίπου 14 ημέρες.