Διατροφή στην εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση συνήθως μας  ΄΄χτυπάει΄΄ την πόρτα μετά τα 45. Η περίοδος αυτή είναι σημαντική για την κάθε γυναίκα. Κατά την εμμηνόπαυση συμβαίνουν σημαντικές ορμονικές αλλαγές για την κάθε γυναίκα.

Οι αλλαγές αυτές στον τρόπο ζωής μπορεί να επηρεάσουν την νοσηρότητα (δηλαδή τις ασθένειες που μπορεί να πάθει) αργότερα στη ζωή της αλλά και την αιτία θανάτου! (The Eshre Capri workshop Group,2011).

Τα συμπτώματα που επηρεάζουν τον τρόπο ζωής μπορεί να είναι άλγος στις αρθρώσεις, δυσκαμψία, ακράτεια ούρων κλπ. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές και έχουν ως αποτέλεσμα να περιορίζουν την ικανότητα εκγύμνασης και κοινωνικοποίησης! Επίσης η απώλεια της libido επηρεάζει την σεξουαλική επιθυμία.

Έχει βρεθεί ότι η εμμηνόπαυση αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. (Collinsetall.,2007).   

Αυτό οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία μπορούν να εξηγήσουν ορισμένες από τις δυσμενείς αλλαγές στον μεταβολισμό των λιπιδίων και των υδατανθράκων που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση.

Στις εμμηνορυσιακές γυναίκες τα οιστρογόνα δρουν καρδιοπροστατευτικά.

Ωστόσο ,μετά - ανάλυση που διεξήχθη το 2006(Atsmaetal,2006), σε σύνολο 18 μελετών παρατήρησης έδειξε ότι δεν υπάρχει ακόμη επιστημονική τεκμηρίωση της σχέσης μεταξύ του σταδίου της εμμηνόπαυσης και του καρδιαγγειακού κινδύνου, όταν λαμβάνονται υπόψη συγχυτικοί  παράγοντες όπως το κάπνισμα και η ηλικία. Παρόλαυτα παρατηρήθηκε μια μέτρια επίδραση της πρώιμης εμμηνόπαυσης στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η επίδραση  ήταν πιο έντονη  για τις γυναίκες με τεχνητή εμμηνόπαυση απ ότι για τις γυναίκες με σωματική φυσιολογική εμμηνόπαυση.

Ο έλεγχος της υπέρτασης, των επιπέδων των λιπιδίων, παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου αποτελούν  το κλειδί για πρόληψη στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αναλυτικότερα η υπέρταση αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και αυξάνει μετά την εμμηνόπαυση!

Επίσης η χοληστερόλη ορού αποτελεί σημαντικό παράγοντα για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Γι αυτό και δίνεται έμφαση στην αύξηση των επιπέδων της ΗDL και μείωση της LDL.

Η μείωση των επιπέδων των λιπιδίων μπορεί να επιτευχθεί με αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και με ή χωρίς θεραπεία με στατίνες στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ανάλογα με το βαθμό εκδήλωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου.(Bukkapatnametal., 2010) Moscaetal., 2004)

Ακόμη η εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη  τύπου 2 αυξάνεται με την ηλικία και είναι υψηλότερη μεταξύ  των ηλικιωμένων γυναικών απ ότι μεταξύ των ανδρών μεγαλύτερης ηλικίας. Ο διαβήτης σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων όπως και αυξάνεται και ο κίνδυνος για θάνατο από στεφανιαία νόσο!

Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος κατά την οποία παρατηρείται αύξηση της λιπώδους μάζας σώματος και ανακατανομή του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Ωστόσο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν οι μεταβολές αυτές οφείλονται  αποκλειστικά στην εμμηνόπαυση ή και στην αύξηση της ηλικίας(Stevensetal.,2010).

Οι διεθνής οργανισμοί υγείας συστήνουν υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Δίνουν έμφαση στην πρόσληψη ασβεστίου,βιτ.D και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών είτε μέσω των τροφών είτε με συμπληρώματα διατροφής. Επίσης συστήνουν την χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης!

Όλοι οι οργανισμοί συστήνουν την καθημερινή σωματική δραστηριότητα! 

Οι διατροφικές συστάσεις για την εμμηνοπαυσιακές γυναίκες σύμφωνα με τον εθνικό διατροφικό οδηγό είναι οι παρακάτω :

Καταναλώνετε τουλάχιστον 4 μερίδες φρούτων και 3 μερίδες λαχανικών καθημερινά! Έτσι θα θωρακίσετε τον οργανισμό σας με τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επίσης θα ενισχύσετε τη λειτουργία του εντέρου με την πρόσληψη φυτικών ινών! 

Δημητριακά! Απαραίτητα στη καθημερινή διατροφή μας! Προσφέρουν στον οργανισμό μας ενέργεια, βιταμίνες και φυτικές ίνες! 

Μην ξεχνάτε το γάλα και τα γαλακτοκομικά! Είναι απαραίτητα για την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου, φωσφόρου κλπ! Συστήνεται η κατανάλωση 3 μερίδων την ημέρα! 

1 με2 φορές τη βδομάδα επιλέξτε λευκό κρέας και 1 το κόκκινο!  

Φάτε μάτια ψάρια έλεγαν οι παλιοί! Απαραίτητα κι αυτά 2 φορές τη βδομάδα στο μενού μας! 

Νόστιμη φασολάδα, φάβα κι άλλα όσπρια παραδοσιακά μαγειρεμένα! 3 φορές τη βδομάδα.

Όσο για τα λιπαρά επιλέγουμε το αγνό παρθένο ελαιόλαδο! Και περιορίζουμε τα λιπαρά από άλλες πηγές όπως είναι τα βούτυρα. Συστήνετε η κατανάλωση 3-5 μερίδων ανά ημέρα! 

Τέλος μην ξεχνάτε να πίνετε νερό! Το σώμα μας αποτελείτε κατά 60-70% από νερό! Οπότε 8-10 ποτήρια υγρών ημερησίως είναι απαραίτητα!!! Εκ των οποίων τα 6-8 να είναι καθαρό νεράκι!

Όσον αφορά το αλκοόλ περιορίστε την κατανάλωση του στο 1 ποτηράκι ημερησίως! Κατά προτίμηση με το φαγητό!