Κύηση , θηλασμός και παθήσεις μαστού

«Δεν είναι τίποτα , είναι από την κύηση / τον θηλασμό »


Συνήθως , επειδή μια γυναίκα είναι σε ' ενδιαφέρουσα' κατάσταση υπάρχει η τάση να αποφεύγεται ο πιο 'παρεμβατικός ΄ έλεγχος.
Η αλήθεια είναι όμως ότι ο καρκίνος του μαστού κατά την κύηση ή το θηλασμό διαγιγνώσκεται συχνά σε προχωρημένο στάδιο, ακριβώς επειδή οι μεταβολές στον μαστό αποδίδονται από λάθος στην ίδια την κύηση ή στον θηλασμό, ενώ στην πραγματικότητα οφείλονται σε καρκίνο, ο οποίος διέφυγε της διάγνωσης.
Όταν διαπιστώνεται μία βλάβη , η απλή παρακολούθηση δεν είναι περισσότερο κατάλληλη από ότι θα ήταν σε μια γυναίκα που δεν είναι έγκυος ή δεν θηλάζει.
Παρότι συνήθως πρόκειται για καλοήθεις παθήσεις , όπως αδένωμα, γαλακτοκήλη , γιγαντομαστία και καλοήθη αιμορραγίκη έκκριση από την θηλή, η κακοήθεια πρέπει να αποκλείεται με ενδελεχή έλεγχο, ενδεχομένως και με βιοψία μαστού.

Στον θηλασμό συνήθως πρόκειται για φλεγμονώδη νόσο ή λοίμωξη που προκαλείται από μικροοργανισμούς στο φάρυγγα του βρέφους. Χρήσιμο είναι τότε να αδειάζει ο μαστός από γάλα. Έτσι , σε αρχικά στάδια και φλεγμονής, (όχι αφού δημιουργηθεί απόστημα) ο θηλασμός μπορεί να συνεχίζεται και από τον μαστό που πάσχει.
Κατά την κύηση οι μάζες συνήθως ανακαλύπτονται από την ίδια την γυναίκα και ο ιατρός προχωρά με κάποιου τύπου βιοψία, παρά με μαστογραφία, η οποία δεν έχει τόσο μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια στην κύηση και θηλασμό. Ο έλεγχος σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να παρέχει την μέγιστη διαγνωστική ακρίβεια , ώστε να μην διαφεύγει η διάγνωση κακοήθειας και ταυτόχρονα να μη βλάπτει το έμβρυο ούτε να οδηγεί σε διακοπή του θηλασμού

Επιμέλεια κειμένου : Γιώργος Ανθιμίδης , Χειρουργός, Master's Degree Χειρουργική Ογκολογία, Διδάκτορ Ιατρικής στις παθήσεις Μαστού