Θεραπεία πρόπτωσης κόλπου / μήτρας

Ποιά είναι η θεραπεία της πρόπτωσης?

  Υπάρχουν διάφορες θεραπείες, χειρουργικές και μη. Παρόλα αυτά η κάθε μια έχει τις δικές της εφαρμογές και θεραπευτικά όρια.

-  Ασκήσεις του πυελικού εδάφους: δυστυχώς η φυσιοθεραπεία δεν μπορεί να επαναφέρει τα όργανα στην θέση τους. Μπορεί παρόλα αυτά να ενδυναμώσει τους μύες του πυελικού εδάφους και να εμποδίσει περαιτέρω επιδείνωση της πρόπτωσης. Επίσης βοηθά στα συμπτώματα της ακράτειας ούρων ή κοπράνων που καμιά φορά συνυπάρχουν με την πρόπτωση.

-  Πεσσοί: ο πεσσός είναι μια συσκευή που εισάγεται μέσα στον κόλπο και βοηθά στην στήριξη των τοιχωμάτων. Υπάρχουν διάφοροι τύποι πεσσών ,σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, όπως φαίνεται και στην εικόνα. Η θεραπεία με πεσσούς ενδείκνυται σε γυναίκες που είτε είναι σεξουαλικά ανενεργείς, είτε δεν μπορούν να χειρουργηθούν λόγω προβλημάτων υγείας, είτε επιθυμούν μια προσωρινή λύση μέχρι να γίνει το χειρουργείο. Οι πεσσοί πρέπει να αλλάζουν κατά τακτικά χρονικά διαστήματα, ώστε να αποφεύγονται λοιμώξεις. Οιστρογονούχες αλοιφές χρησιμοποιούνται για την επάλειψη των πεσσών, ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα διάβρωσης του δέρματος του κόλπου. Κάποιες γυναίκες αισθάνονται παρόλα αυτά άβολα φορώντας πεσσό.   

-  Χειρουργική αντιμετώπιση: αποτελεί την πιο συνηθισμένη θεραπεία:

Ανάλογα με την εντόπιση της πρόπτωσης το χειρουργείο είναι διαφορετικό.

Κυστεοκήλη και ορθοκήλη: το χειρουργείο γίνεται κολπικά. Με μια απλή τομή στο άνω ή κάτω τοίχωμα του κόλπου η ουροδόχος κύστη ή το ορθό επαναφέρονται στην σωστή τους θέση και οι γύρω ιστοί ενισχύονται, με ράμματα. Το δέρμα που περισσέυει αφαιρείται. Πρόσφατα έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται διάφορα μικρά πλέγματα για να ενισχύσουν την στήριξη των κολπικών τοιχωμάτων. Παρόλα αυτά τα πλεγματα μπορεί να έχουν επιπλοκές. Γι’αυτό συστήνεται σωστή ενημέρωση της ασθενούς πριν από κάθε απόφαση για χρήση ή μη των συνθετικών πλεγμάτων.

Πρόπτωση μήτρας: για πολλά χρόνια υπήρχε η εντύπωση ότι όταν η μήτρα προπίπτει πρέπει να αφαιρείται. Παρόλα αυτά σήμερα έχει αποδειχθεί ότι η πτώση της μήτρας είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία της πρόπτωσης. Στις γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσυν την μήτρα τους υπάρχουν τεχνικές που ενισχύουν την στήριξη του οργάνου και θεραπεύουν την πρόπτωση. Το χειρουργείο διαρκεί λιγότερο, έχει μικρότερη θνησιμότητα / θνητότητα, μικρότερο χρόνο νοσοκομειακής περίθαλψης και γρηγορότερη ανάρρωση.

Πρόπτωση κολοβώματος: υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές, είτε μέσω κολπικού χειρουργείου είτε μέσω διάνοιξης της κοιλίας. Πρόσφατα εφαρμόζονται και ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι με μικρές συνθετικές στηρικτικές ταινίες.

 Τί είδους αναισθησία χρησιμοποιείται?

Ανάλογα με τις ανάγκες της ασθενούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενική νάρκωση ή στελεχιαία αναισθησία (ραχιαία). Ο Dr Παπανικολάου έχει εκπαιδευτεί ώστε να χειρουργεί και με τοπική αναισθησία, στην οποία η ασθενής δεν χρειάζεται να μείνει καθόλου στην κλινική.

 

Ποια είναι η διαδικασία πριν το χειρουργείο?

  • Χρειάζεται διακοπή κάποιων φαρμάκων (σε περίπτωση λήψη τους) 1 εβδομάδα πριν το χειρουργείο. Αυτά είναι η ασπιρίνη και αντίστοιχα φάρμακα που κάνουν το αίμα να πήζει λιγότερο έυκολα, όπως τα αντιφλεγμονώδη και βαρφαρίνη.
  • Ελαφρύ δείπνο το βράδυ πριν το χειρουργείο
  • Συστήνεται να μην καταναλώσετε υγρά ή στερεές τροφές μετά τα μεσάνυχτά προ του χειρουργείου
  • Ισως να χρειαστείτε ένεμα, προ του χειρουργείου

 

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο?

Περίπου 30 λεπτά. Σε περίπτωση χρησιμοποίησης πλέγματος λίγο  περισσότερο. Σε περίπτωση υστερεκτομής (αφαίρεσης της μήτρας) απαιτείται επιπλέον χρόνος 30 λεπτών.

Για πιο περιπλεγμένα χειρουργεία ο χειρουργικός χρόνος είναι σαφώς μεγαλύτερος.

 

Πόσο θα χρειαστεί να μείνετε στην κλινική?

Για απλά χειρουργεία 1 ημέρα. Για χειρουργέιο με τοπική αναισθησία μπορεί να πάρετε εξιτήριο την ίδια ημέρα. Σε περίπτωση υστερεκτομής περίπου 2 νύχτες.

 

Θα πονέσει?

Ακόμα η τοπική αναισθησία είναι συνήθως αρκετή. Ίσως νιώσετε κάποια δυσφορία 1-2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο- γι΄αυτό και θα σας χορηγηθούν παυσίπονα

 

Ποιές οι οδηγίες μετά το χειρουργείο?

Στο σπίτι:

·         Αποφύγετε να σηκώνετε βάρη > 4 κιλών για 6 εβδομάδες.

·         Αποφύγετε σεξουαλική επαφή φια 6 εβδομάδες.

·         Αποφύγετε ταμπόν για 6 εβδομάδες

·         Καλό θα ήταν να υπάρχει βοήθεια στο σπίτι τον πρώτο καιρό

·         Τρώτε υγειινά και αρκετά φρούτα / λαχανικά, ώστε να μην είστε δυσκοίλια

·         Ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες του ιατρού σας.