Laser ακράτεια ούρων

Πόσο συχνή είναι η ακράτεια ούρων στις γυναίκες?

 

Η ακράτεια ούρων είναι αρκετά συχνή, ιδίως στις γυναίκες. Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, αλλά συχνότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Περίπου 4 στις 100 ενήλικες γυναίκες έχουν ακράτεια. 10 εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ, 3 εκατομμύρια στην Μεγ.Βρεττανία και περίπου 200.000 στην Ελλάδα αναφέρεται ότι πάσχουν από κάποιας μορφής ακράτεια. 1 στις 5 γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών πάσχουν από ακράτεια.

Ο αριθμός αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλές γυναίκες δεν αναφέρουν καν το πρόβλημά τους στον ιατρό, εξαιτίας του φόβου ή ντροπής. Επίσης αρκετές γυναίκες έχουν την λανθασμένη εντύπωση ότι η ακράτεια είναι φυσιολογική στην μεγάλη ηλικία και ότι είναι αθεράπευτη, κάτι που είναι λάθος.

 

 

Ποιά είδη ακράτειας υπάρχουν?

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακράτειας:

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ (Ακράτεια στρες)

Εμφανίζεται όταν οι μύες του πυελικού εδάφους έχουν χαλαρώσει και δεν μπορούν πια να συγκρατήσουν τα ούρα μέσα στην κύστη και την ουρήθρα κλειστή. Ετσι, οποιαδήποτε αύξηση της πίεσης στην κύστη, που επέρχεται σε διάφορες καταστάσεις όπως με το φτάρνισμα, τον βήχα, την σωματική άσκηση (πηδηματάκια ή και τρέξιμο) ή κάποιες φορές και με τις κινήσεις του σώματος, μπορόυν να προκαλέσουν απώλεια ούρων. Κάποιες γυναίκες εμφανίζουν απώλεια ούρων και κατά την συνουσία.
Οι μύες του πυελικού εδάφους μπορούν να χαλαρώσουν από διάφιρα αίτια:
Εγκυμοσύνη και τοκετός: προκαλείται διάταση των μυών που σε κάποιους μύες φτάνει και πάνω από το ανώτατο όριο ενός μυ να επανέρχεται στην αρχική του μορφή κατόπιν διάτασης.
Εμμηνόπαυση: έλλειψη οιστρογόνων κάνει τους μύες αδύναμους.
Ηλικία: οι μύες χαλαρώνουν φυσιολογικά με το πέρασμα των χρόνων
Παχυσαρκία: προκαλείται πίεση στουν μύες από το μεγάλο βάρος.

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΕΠΕΙΞΗΣ (Υπερδραστήρια ή νευρογενής κύστη) :

Είναι η δέυτετη πιό συχνή αιτία. Συμβάινει όταν η γυναίκα αισθάνεται την έπειξη για ούρηση, όπου υπάρχει διαφυγή ούρων προτόυ φτάσει η γυναίκα στην τουαλέτα. Η κύστη συσπάται απότομα και δεν υπάρχει σωστός έλεγχος της σύσπασης. Στις πιό πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Φάινεται πως οι μύες και η κύστη στέλνουν λανθασμένα ερεθίσματα στον εγκέφαλο για το πόσο γεμάτη είναι η κύστη και η γυναίκα αισθάνεται την κύστη της πιό γεμάτη από ότι είναι πραγματικά. Ακράτεια έπειξης συμβαίνει επίσης και σε παθησεις του εγκεφάλου και των νέυρων, πχ σε εγκεφαλικό επεισόδια ή νόσο Παρκινσον, ή Σκλήρυνση κατά πλάκας ή σε τράυματα της σπονδυλικής στήλης.

Τα συμπτώματα της υπεραντιδραστικής κύστης είναι:

Συχνουρία- >8 φορές την ημέρα και >2 την νύχτα
Εντονη έπειξη- ξαφνική και έντονη ανάγκη για ούρηση
Ακράτεια ούρων-έπειτα από έντονη έπειξη
Νυχτουρία- νυχτερινό ξύπνημα για ούρηση.
Μικτή ακράτεια:
Συνδυασμός ακράτειας στρες και ακράτειας από έπειξη.Αρκετές γυναίκες παραπονιούνται και για τους 2 τύπους ακράτειας. Ανάλογα με την περίπτωση κάποιος από τους 2 τύπους μπορεί να αποτελεί το πρωτεύον πρόβλημα.

 

 

Πώς δρα το MonaLisa Laser στην ακράτεια των ούρων?

To MonaLisa laser Δρα μέσω της απελευθέρωσης ενέργειας λέηζερ στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος του κόλπου, ενεργοποιώντας την παραγωγή και απελευθέρωση κολλαγόνου

Ιστολογικές μελέτες έδειξαν πως η εφαρμογή κλασματικού λέηζερ διεγείρει την μεταβολική κινητοποίηση ινοβλαστών, και τη σύνθεση εξωκυττάριων ιστών που αποτελούνται από ίνες κολλαγόνου και νερό. Ο αναγεννημένος βλεννογόνος ιστός οδηγεί σε αποκατάσταση της ελαστικότητας που χάθηκε με τα χρόνια.

Η απελευθέρωση λέηζερ γίνεται σε κλάσματα μικρών στρογγυλών περιοχών και το λεηζερ διεισδύει στις βαθύτερες στοιβάδες του συνδετικού ιστού. Με τον τρόπο αυτό δεν προκαλεί βλάβες στην επιφανειακή στοιβάδα της επιδερμίδας και προκαλεί αναγέννηση του κόλπου σε βάθος.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ισχυροποίηση των μυών του πυελικού εδάφους και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται γύρω από την ουρήθρα και καθορίζουν την έξοδο των ούρων.

Η δράση του MonaLisa laser έχει εφαρμογή σε μικρού και μετρίου βαθμού ακράτεια ούρων , η οποίες αποτελούν την μέγιστη πλειοψηφία των περιπτώσεων στο γυναικείο πληθυσμό.
Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά και μετά από χειρουργική αποκατάσταση της ακράτειας.

 

 

Ποία είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με laser Mona Lisa?-

-Η θεραπεία είναι ελάχιστα παρεμβατική, αναίμακτη και ανώδυνη.
-Δε χρειάζεται νυστέρι. Δεν χορηγούνται ορμόνες.
-Δεν απαιτεί χειρουργείο , ούτε αναισθησία και πραγματοποιείται στο ιατρείο Eleucis, υπό την καθοδήγηση του κου Παπανικολάου.

Οι θεραπείες είναι ακίνδυνες και διαρκούν μόνο 15 περίπου λεπτά. Μετά το πέρας της θεραπείας η γυναίκα μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις καθημερινές της δραστηριότητες. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά από την πρώτη κιόλας συνεδρία.