Πως γίνεται το τεστ ανοχής γλυκόζης

Γίνεται συνήθως στις 28 εβδομάδες κύησης.

Υπάρχουν μικροδιαφορές από χώρα σε χώρα. Στο Ην. Βασίλειο και στις ΗΠΑ συστήνεται το τεστ 2 ωρών. Η γυναίκα θα πρέπει να είναι νηστική τουλάχιστον 8 ώρες προ του τεστ, αλλά όχι περισσότερες από 14 ώρες (κατά τη διάρκεια της νύχτας).

Συστήνεται φυσιολογική σωματική δραστηριότητα τις ημέρες πριν το τεστ. Συστήνεται κατανάλωση 150 ανά ημέρα υδρογονανθράκων για 3 ημέρες προ του τεστ, ώστε να αποφεύγονται τυχόν ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Η ασθενής πρέπει να είναι ξεκούραστη τουλάχιστον 30 λεπτά προ του τεστ και να μην έχει καπνίσει για 12 ώρες πριν από το τεστ. Κατά τη διάρκεια του τεστ συστήνεται στην έγκυο να μην καπνίζει και να παραμένει καθιστή, ώστε να έχει ελάχιστη φυσική δραστηριότητα. Ελέγχεται αρχικά το σάκχαρο νηστείας. Κατόπιν η γυναίκα λαμβάνει 75 γραμμάρια διαλύματος γλυκόζης μέσα σε 5 λεπτά. Στη συνέχεια ελέγχεται ξανά το σάκχαρο του αίματος 1 και 2 ώρες μετά την λήψη της γλυκόζης. Μετά το τέλος του τεστ η έγκυος μπορεί να καταναλώσει ψωμί ολικής άλεσης ή σνακ με πρωτεΐνη, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αντανακλαστικής υπογλυκαιμίας.

Α test μπορεί να γίνει και με Lucozade .

Οι φυσιολογικές τιμές για καμπύλη 75 γραμμάριων είναι :

  • Νηστεία : 92 mg/dl
  • 1η ώρα:   180 mg/dl
  • 2η ώρα:   153 mg/dl