Νέα

2-4 ώρες γυμναστικής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ελαττώνουν κατά 15% τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μετα-ανάλυση από τη Νορβηγία , μελετώντας 43 υπάρχουσες μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία , με 172 χιλιάδες συμμετέχουσες έγκυες.

Η ωφέλιμη αυτή συσχέτιση φάνηκε στη γυμναστική δραστηριότητα και όχι σε χαμηλής έντασης περπάτημα.
Η πιθανή αιτιολογία της ευεργετικής δράσης της γυμναστικής στον κίνδυνο πρόωρου τοκετού βρίσκεται στην διατήρηση του σωματικού βάρους και στην ελάττωση της συχνότητας διαβήτη κύησης και υπέρτασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η μελέτη δεν απαντάει ξεκάθαρα στο ΄πόσο έντονη ΄πρέπει να είναι η γυμναστική , πάραυτα οριοθετεί τον μέγιστο όφελος στις 2-4 ώρες την εβδομάδα.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος Νοεμβρίου του έγκυρου ιατρικού περιοδικού BJOG .

link: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0528.14723/full

 

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D πριν τις 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης αυτισμού στα παιδιά ως την ηλικία των 6 ετών.

Αυτό φάνηκε σε μελέτη από την Αυστραλια , που παρατήρησαν αυξημένα περιστατικά αυτισμού στα παιδιά εγκύων με επίπεδα βιταμίνης D μικρότερα των 25.0 nmols.
Παρότι ο αυτισμός αποτελεί πολυπαραγοντική νόσο , η μελέτη υποσημαίνει την ολοένα αυξανόμενη σημασία της βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη

link : https://www.theguardian.com/society/2016/dec/14/autism-linked-to-vitamin-d-deficiency-during-pregnancy-researchers-find?utm_content=bufferc9ffb&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

 

Είναι η τοκόλυση διαρκείας αποτελεσματική ?

Πρόσφατη μετα-ανάλυση , δημοσιευμένη στο έγκυρο διεθνές περιοδικό BMJ έδειξε πως η τοκόλυση διαρκέιας ΔΕΝ βελτιώνει το περιγεννητικό αποτέλεσμα , σε σύγκριση με την τοκόλυση 2 ημερών . Για τον λόγο αυτό δεν συστήνεται .
Η τακτική του over-treatment (της υπερχορήγησης φαρμάκων δηλαδή ) εφαρμόζεται πολλές φορές από τον ιατρό υπό τον φόβο της ευθύνης λόγω 'αδράνειας' και της δυσαρέσκειας που μπορεί να προκαλέσει ο πρόωρος τοκετός στους γονείς.
Στην κλινική πράξη πάραυτα η χορήγηση τοκολυτικών πέραν των 48 ωρών δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αλλάξει περαιτέρω το τελικό αποτέλεσμα.

Η μετα-ανάλυση αυτή έρχεται να προστεθεί στις συστάσεις των διεθνών πρωτοκόλλων περί τοκόλυσης 48 ωρών . Το φάρμακο που προτείνεται στην τοκόλυση ήταν η νιφεδιπίνη (adalat) σε αντίθεση με τη ριτοδρίνη (utopar) η οποία εγκαταλείφθηκε και έπαψε να μελετάται στη διεθνή ερευνητική βιβλιογραφία εδώ και πάνω από μια δεκαετία , λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών της.

links : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27550838


http://onlinelibrary.wiley.com/.../10.11.../1471-0528.14249/full

 

Καισαρική τομή στην 1η εγκυμοσύνη παράγοντας κινδύνου για πρόωρο τοκετό στην 2η εγκυμοσύνη.


Η διενέργεια καισαρικής τομής σε τελειόμηνη πρώτη εγκυμοσύνη , η έναρξη καπνίσματος μετά την 1η εγκυμοσύνη και το διάστημα ανάμεσα στον 1ο και 2ο τοκετό μικρότερο των 18 μηνών αποτέλεσαν τους παράγοντες κινδύνου για πρόωρο τοκετό στη 2η εγκυμοσύνη.
Αυτό τουλάχιστον έδειξε έρευνα πάνω σε 36.000 γυναίκες που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε πρό ολίγων μηνών στο παγκοσμίου φήμης ιατρικό περιοδικό British Medical Journal .
Δεν γνωρίζουμε αν το εύρημα σχετικά με την καισαρική τομή ήταν τυχαίο . Οι συστάσεις της υπογραμμίζουν τη σωστή ενημέρωση του ζευγαριού από την πλευρά του γυναικολόγου.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26412012


http://ebn.bmj.com/content/early/2017/03/02/eb-2016-102586

 

Καισαρική τομή στην 1η εγκυμοσύνη παράγοντας κινδύνου για πρόωρο τοκετό στην 2η εγκυμοσύνη.

Η διενέργεια καισαρικής τομής σε τελειόμηνη πρώτη εγκυμοσύνη , η έναρξη καπνίσματος μετά την 1η εγκυμοσύνη και το διάστημα ανάμεσα στον 1ο και 2ο τοκετό μικρότερο των 18 μηνών αποτέλεσαν τους παράγοντες κινδύνου για πρόωρο τοκετό στη 2η εγκυμοσύνη.
Αυτό τουλάχιστον έδειξε έρευνα πάνω σε 36.000 γυναίκες που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε πρό ολίγων μηνών στο παγκοσμίου φήμης ιατρικό περιοδικό British Medical Journal .
Δεν γνωρίζουμε αν το εύρημα σχετικά με την καισαρική τομή ήταν τυχαίο . Οι συστάσεις της υπογραμμίζουν τη σωστή ενημέρωση του ζευγαριού από την πλευρά του γυναικολόγου.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26412012


http://ebn.bmj.com/content/early/2017/03/02/eb-2016-102586

 

Εγχείρηση σε επίπεδο DNA σε ανθρώπινα έμβρυα αφαιρεί το γονιδιακό νόσημα της β-θαλασσαιμίας (μεσογειακή αναιμία).

Μέσω της εφαρμογής της τεχνικής CRISPr επιστήμονες κατόρθωσαν να ανιχνεύσουν την ακριβή βλάβη σε επίπεδο DNA και να διορθώσουν την ελαττωματική αλληλουχία , και κατ επέκταση τη νόσο.
Η διαδικασία έγινε σε έμβρυα σε συνθήκες εργαστηρίου. Τα έμβρυα δεν εμφυτεύτηκαν στη μήτρα. Η τεχνική υπόσχεται πιθανή θεραπεία πληθώρας γενετικών νόσων στο στάδιο της γένεσις τους - αν και αναμένεται να προκαλέσει πολλαπλές συζητήσεις και διαφωνίες ως προς το τι είναι διατεθειμένη να κάνει η ιατρική στην υπηρεσία του ανθρώπου.

http://www.bbc.com/news/health-41386849?SThisFB

 

Αλγόριθμος εμβολιασμού και ανοσίας έναντι στην ιλαρά

Η ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ??

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα του πανεπιστημιου της Νέας Υόρκης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances πριν λίγες ημέρες.
Η καισαρική τομή αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στην μετέπειτα ζωή κατά 15% .
Πώς όμως η καισαρική τομή συνδέεται με πρόκληση παχυσαρκίας?
Η απάντηση βρίσκεται στην κολπική χλωρίδα , την οποία αποκτά το νεογνό κατά τη δίοδο μέσα από το κολπικό κανάλι κατά το φυσιολογικό τοκετό. Η χλωρίδα αυτή βοηθά τον εποικισμό της χλωρίδας του εντέρου του νεογού- ενεργοποιώντας το μεταβολικό και ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού - προετοιμάζοντάς το για τη μετέπειτα ζωή.
Η καισαρική τομή δεν είναι "ευκολία". Είναι μία μεγάλη εγχείρηση , που πρέπει να περιορίζεται στο 15% του συνόλου των γεννήσεων ( σύμφωνα με τον ΠΟΥ) και πρέπει να γίνεται για πολύ σοβαρό λόγο.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319697.php

 

Εγκυμοσύνη & επιληψία : ΝΕΑ δεδομένα

Νέοι ορίζοντες ανοίγουν για τις γυναίκες που πάσχουν από επιληψία και επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.

Μελέτη από το Ισραήλ, που δημοσιεύτηκε πριν 7 μέρες στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό British Journal of Clinical Pharmacology έδειξε πως η χορήγηση ενός αντιεπιληπτικού φαρμάκου , της λαμοτριγίνης , δεν αυξάνει τον κίνδυνο ανωμαλιών ή διαταραχών του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
Πρόκειται για την πλέον εκτεταμένη χρονικά μελέτη, όπου τέθηκαν υπό παρακολούθηση παιδιά επιληπτικών γυναικών από το 2004 ως το 2014, και ως την ηλικία των 12 ετών , ώστε να παρατηρηθούν τυχόν μακροπρόθεσμες επιπλοκές.
Τα νέα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά , καθώς τα περισσότερα αντιεπιληπτικά απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη.

Merav Cohen-Israel et al, Short and Long Term Complications of In Utero Exposure to Lamotrigine, British Journal of Clinical Pharmacology (2017). DOI: 10.1111/bcp.13437

https://m.medicalxpress.com/news/2017-10-epilepsy-drug-safe-pregnancy.html

 

Ελαττώνοντας τη συχνότητα πρόωρου τοκετού στις δίδυμες κυήσεις : Προγεστερόνη / Περίδεση τραχήλου / Πεσσοί ? είναι κάποιο από αυτά αποτελεσματικό?

Η απάντηση δίνεται σε μελέτη της βιβλιογραφίας που δημοσιεύτηκε το φετινό Ιούλιο στο διεθνούς φήμης ιατρικό περιοδικό BJOG . Η ανασκόπηση συμπεριέλαβε 23 μελέτες με 6626 γυναίκες με δίδυμο κύηση.

Κατά την ανάλυση της βιβλιογραφίας προέκυψε πως κανένα από τα παραπάνω ( χορήγηση προγεστερόνης / περίδεση τραχήλου και κολπικά δαχτυλίδια) δεν κατάφερε να ελαττώσει τη συχνότητα πρόωρου τοκετού σε δίδυμο κύηση.
Η χορήγηση προγεστερόνης συσχετίσθηκε με καλύτερα αποτελέσματα σε ότι αφορά τη συχνότητα εμφάνισης πολύ χαμηλού βάρους γέννησης και συχνότητα χρήσης μηχανικού αερισμού .

Η μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος 124 Ιουλίου 2017.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28176485


http://onlinelibrary.wiley.com/.../1.../1471-0528.14513/abstract

 

Νέες μελέτες δείχνουν πως παρατεταμένο 3o στάδιο τοκετού μπορεί να συνδέεται με πιθανότητα αιμορραγίας.

Το 3ο στάδιο τοκετού αποτελεί το στάδιο εξόδου του πλακούντα από τη μήτρα. Μέχρι σήμερα θεωρούνται φυσιολογικά τα 30 λεπτά.
Πρόσφατη έρευνα από το Washington University School of Medicine in St. Louis σε 7000 γυναίκες έδειξε πως αυξημένη πιθανότητα αιμορραγίας παρατηρήθηκε όταν το 3ο στάδιο τοκετού ξεπέρασε το 20 λεπτά , θέτοντας ερωτήματα στο εάν ο χρόνος αναμονής για την έξοδο του πλακούντα πρέπει να αναθεωρηθεί στα 20 αντί των 30 λεπτών.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο διεθνές ιατρικό περιοδικό Obstetrics & Gynecology στο τεύχος του Μαίου 2016.

link: https://medicalxpress.com/news/2016-04-definition-prolonged-third-stage-labor-outdated.html

Συσχέτιση ανάμεσα σε παχυσαρκία της εγκύου και νεογνικών θανάτων?

Η ερευνα , η μεγαλυτερη στο ειδος της ,δημοσιευτηκε στο εγκυρο ιατρικο περιοδικο Obstetrics and Gynaecology , μελετησε τους νεογνικους θανατους σε 6 εκατομμυρια τοκετους , στις ΗΠΑ το διαστημα 2012 - 2013 .
Σε συγκριση με μη-παχυσαρκες έγκυες , οι νεογνικοί θάνατοι ήταν αυξημένοι κατά 32% στις έγκυες με παχυσαρκία τύπου Ι και κατά 73% στις έγκυες με παχυσαρκία τύπου ΙΙΙ .
Η μελέτη απομόνωσε τους υπόλοιπους επιβαρυντικούς παράγοντες.
Οι μελέτες αυτές αναδεικνύουν την ανάγκη ελέγχου της παχυσαρκίας στο γενικό πληθυσμό , με επέκταση στην εγκυμοσύνη , και την συμβουλευτική σχετικά με σωστή διατροφή και σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στο Eleucis κάθε εγκυμοσύνη δεν προσεγγίζεται μόνο από γυναικολόγο . Κάθε έγκυος λαμβάνει εξατομικευμένο διαιτολόγιο και οδηγίες από την ειδικό διαιτολόγο και γυμνάστρια του team

links: https://medicalxpress.com/news/2016-01-strong-link-pre-pregnancy-obesity-infant.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26942355

Η διενέργεια vbac στο σπί συστήνεται να αποφεύγεται λόγω αυξημένου κινδύνου επιπλοκών στο νεογνό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ ,σε 2.4 εκατομμύρια τοκετούς που πραγματοποιηθηκαν στο σπίτι και ανακοινωθηκε στο ετήσιο συνεδριο της αμερικάνικης εταιρίας μαιευτήρων γυναικολογων (ACOG).

Η θέση του Αμερικάνικου κολλεγίου ειναι σαφής , ορίζοντας ως μέρος διενέργειας φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική μόνο την οργανωμένη κλινική.

Η διενέργεια vbac στην Ελλάδα αυξάνεται διαρκώς. 


Κρίνεται σκόπιμο να τεθούν σαφείς συστάσεις, ώστε να διενεργείται μόνο απο ιατρούς που έχουν μεγάλη εμπειρία και σε οργανωμένα ιατρικά κέντρα.

link: https://medicalxpress.com/news/2016-05-prior-c-section-complications-home-birth.html

Η πρώτη γέννα- η σημαντικότερη γέννα !

Γυναίκες που γεννάνε το 1ο τους παιδί με καισαρική τομή διατρέχουν σαφώς μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών σε επόμενους τοκετούς ( νοσηλεία σε μονάδα εντατικής - αφαίρεση της μήτρας - μετάγγιση αίματος ) σε σχέση με τις γυναίκες που γέννησαν το πρώτο τους παιδί με φυσιολογικό τοκετό.

Αυτά ανάφερε ο πρόεδρος του Αμερικάνικου κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων βασισμένος σε στατιστικά στοιχεία.
Χρειάζεται προσπάθεια , ώστε να ενημερωθούν οι γυναίκες σωστά για τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού , ενώ και η κλινική πρακτική πρέπει να βελτιωθεί , ώστε να βάζει ως κέντρο την έγκυο γυναίκα και το νεογνό.

link: https://medicalxpress.com/news/2015-05-evidence-c-sections-riskier-moms.html

Ερευνα LIMIT : Διατροφικές οδηγίες και οδηγίες σωματικής δραστηριότητας κατά την εγκυμοσύνη μπορούν να επηρεάσουν θετικά το ποσοστό λιπώδους ιστού ΚΑΙ στο έμβρυο.

Αυτό έδειξε η έρευνα LIMIT σε 2212 παχύσαρκες ή υπέρβαρες έγκυες γυναίκες σε συνδυασμένη μελέτη Αυστραλών και ΝεοΖηλανδών ερευνητών.

Πρόκειται για την πρώτη στο είδος της έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο διεθνές περιοδικό BJOG και αποδεικνύει τη σημασία της προσέγγισης και παρακολούθησης της εγκυμοσύνης συνολικά και ολιστικά.

Παρόμοια προσέγγιση ακολουθείται και στο Eleucis -όπου κάθε έγκυος γυναίκα λαμβάνει ειδικές οδηγίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τη διαιτολόγο και τη γυμνάστρια του team.

Link: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0528.13777/abstract

Οι διεθνείς συστάσεις για την υπεροχή του φυσιολογικού / κολπικού τοκετού έναντι της καισαρικής τομής παραμένουν αμετάβλητες.
Πάραυτα καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια , ώστε η αντιμετώπιση της εγκυμοσύνης να γίνεται ολιστικά, και στην όλη προετοιμασία της γυναίκας να συμπεριλαμβάνεται η φροντίδα του πυελικού της εδάφους.


".....αν μπορούσαμε να εμφυτεύσουμε οι ουρογυναικολόγοι στο κεφάλι των μαιευτήρων πως μια εγκυμοσύνη δεν ξεκινάει ούτε τελειώνει στο τί συμβαίνει μέσα στην κοιλιά της γυναίκας μόνο - τότε ο κόσμος των γυναικών θα ήταν πιο ευτυχισμένος "
Η προετοιμασία και φροντίδα του πυελικού εδάφους της εγκύου γυναίκας δυστυχώς περνάει συχνά στα ψιλά γράμματα, με αποτελέσματα αρνητικά για την ίδια τη γυναίκα, την μελλοντική μητέρα, τα οποία δεν είναι άμεσα εμφανίσιμα.
Ο βέλτιστος συνδυασμός της μαιευτικής φροντίδας, με την ουρογυναικολογική προσέγγιση της εγκυμοσύνης επιτυγχάνει το επιθυμητό αποτέλεσμα σύμφωνα με τις προδιαγραφές των παγκόσμιων ουρογυναικολογικών εταιρίων.

Ως ταύτιση με τις διεθνείς οδηγίες, στο Eleucis προετοιμάζουμε κάθε έγκυο γυναίκα από την αρχή της κύησης, παρέχοντας εξειδικευμένες οδηγίες και συνεδρίες φροντίδας του πυελικού εδάφους.
Γιατί μετά τον τοκετό η μητέρα παραμένει γυναίκα...

Οι κυστίτιδες αποτελούν συχνό πρόβλημα στον γυναικείο πληθυσμό . Τα πιο συχνά βακτήρια είναι το e.coli (80%) , o staphylococcus saprophyticus ( 10-15%) και λιγότερο συχνά η Κλεμπσιέλλα , ο Πρωτέας και ο Εντερόκοκκος.


Συνήθως τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με καλλιέργεια και χορήγηση αντιβίωσης.
Σε ένα 25-35% όμως των περιπτώσεων τα συμπτώματα επανέρχονται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα , προκαλώντας δυσφορία και επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής της γυναίκας.
Η χορήγηση αντιβίωσης με την μορφή χημειοπροφύλαξης για κάποιο χρονικό διάστημα αποτελεί την πρώτη γραμμή προσέγγισης του προβλήματος των κάθεξιν ουρολοιμώξεων.
Πάραυτα , πολλές φορές η χημειοπροφύλαξη αποδεικνύεται σε κάποιες περιπτώσεις αναποτελεσματική , και ο λόγος συνήθως είναι η ανθεκτικότητα που έχουν αναπτύξει μικρόβια στα αντιβιωτικά, λόγω και της υπερκατανάλωσης αυτών από τη σύγχρονη κοινωνία.
Στις περιπτώσεις αυτές το επόμενο βήμα είναι η ενδοκυστική θεραπεία με εκχύσεις Υαλουρονικού οξέως/ Χονδροιτίνης.
Η φύση της θεραπείας στηρίζεται στην θεωρία του ότι επανειλημμένες κυστίτιδες έχουν προκαλέσει βλάβες στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης, το οποίο προστατεύει την ουροδόχο κύστη από τα τοξικά περιεχόμενα των ούρων και εμποδίζει την συγκόλληση και ανάπτυξη μικροβίων.
Το Υαλουρονικό οξύ αποτελέι βασικό συστατικό της σύστασης του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης .
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως η θεραπεία αυτή σε τεέτοιες περιπτώσεις πλεονεκτεί σε αποτελέσματα της χημειοπροφύλαξης με βελτίωση των συμπτωμάτων που φτάνει ως το 70%

link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23129247

-Foxman B (2002) Epidemiology of urinary tract infections: incidence, morbidity and economic costs. Am J Med 113: 5S–13S
-Morales A, Emerson L, Nickel JC (1997) Intravesical hyaluronic acid in the treatment of refractory interstitial cystitis. Urology 49:111–113
-Lipovac M, Kurz C, Reithmayr F et al (2007) Prevention of recurrent bacterial urinary tract infections by intravesical instillation of hyaluronic acid. Int J      Gynaecol Obstet 96(3):192–195
-De Vita D, Giordano S (2012) Effectiveness of intravesical hyaluronic acid/chondroitin sulfate in recurrent bacterial cystitis: randomized study. Int Urogynecol J in press (PMID:22614285)
-Damiano R, Quarto G, Bava I et al (2011) Prevention of recurrent urinary tract infections by intravesical administration of hyaluronic acid and chondroitin sulphate: a placebo controlled randomised trial. Eur Urol 59(4):645–651
-Leppilahti M, Hellström P, Tammela TL (2002) Effect of diagnostic hydrodistension and four intravesical hyaluronic acid instillations on
bladder ICAM-1 intensity and association of ICAM-1 intensity with clinical response in patients with interstitial cystitis. Urology 60 (1):46–51
-Lee DG, Cho JJ, Park HK et al (2010) Preventive effects of hyaluronic acid on Escherichia coli-induced urinary tract infection in rat. Urology 75(4):949–954
-Schulz A, Vestweber AM, Dressler D (2009) Anti-inflammatory action of a hyaluronic acid-chondroitin sulfate preparation in an in vitro bladder model. Aktuelle Urol 40(2):109–12
-Southgate J, Varley CL, Garthwaite MA et al (2007) Differentiation potential of urothelium from patients with benign bladder dysfunction. BJU Int 99(6):1506–1516
-Engelhardt PF, Morakis N, Daha LK et al (2010) Long-term results of intravesical hyaluronan therapy in bladder pain syndrome/interstitial cystitis. Int Urogynecol J Pelvic Floor Dysfunct 22(4):401–405

Η μελέτη PROMISE : χορήγηση κολπικής προγεστερόνης ως προσπάθεια πρόληψης πρόωρου τοκετού σε γυναίκες με ιστορικό πρόωρου τοκετού.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό BJOG το Νοέμβριο του 2016.
Στην μελέτη συμπεριλήφθησαν 265 γυναίκες με ιστορικό πρόωρου τοκετού , οι οποίες διένυαν τη δεύτερη εγκυμοσύνη τους,
Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε 2 γκρούπ: στο ένα χορηγήθηκαν 200mg προγεστερόνης κολπικά καθημερινά. ενώ στο δεύτερο γκρούπ χορηγήθηκε placebo.
Ο σκοπός ήταν στο να διακρίνουν αν θα υπάρξουν διαφορές ανάμεσα στα 2 γκρούπ σε ότι αφορά τον πρόωρο τοκετό.

Αποτελέσματα : δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα 2 γκρούπ ως προς τα ποσοστά πρόωρου τοκετού <34 εβδ και πριν τις 37 εβδομάδες κύησης.
Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε συμφωνία με αρκετές άλλες μελέτες , υποδεικνύοντας πως η χρήση προγεστερόνης για πρόληψη πρόωρου τοκετού είναι μάλλον υπερεκτιμημένη και μή αποτελεσματική .

link: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27028759

Το Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων, με προσφατη οδηγία του προ ολίγων ημερών, προτείνει καθυστερημένη απολίνωση του ομφαλίου λώρου , 30-60 δευτερόλεπτα μετά την γέννηση .
Στα τελειόμηνα νεογνά οδηγεί σε αύξηση της αιμοσφαιρίνης και ελαττωμένη πιθανότητα αναιμίας (με μια μικρή αύξηση πιθανότητας ικτέρου)
Στα πρόωρα νεογνά οδηγεί σε αύξηση της αιμοσφαιρίνης , ελάττωση του κινδύνου νεκρωτικής εντεροκολίτιδας και ενδοκράνιας αιμορραγίας και βελτιωμένη κυκλοφορία αίματος.
Όλα τα παραπάνω πιθανώς έχουν ουσιώδη θετική επίδραση σε αναπτυξιακές διαδικασίες των νεογνών.
Παράλληλα στο ερώτημα κατά πόσο η καθυστερημένη απολίνωση του ομφαλίου λώρου αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας της μητέρας: δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στην αιμοσφαιρίνη της μητέρας μετά τον τοκετό αλλά ούτε και διαφορά στα ποσοστά των μεταγγίσεων μετά τον τοκετό.
Η απόφαση αυτή (committee opinion) ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ προηγούμενη δημοσίευση του 2012 .

link: https://www.acog.org/Resources-And-Publications/Committee-Opinions/Committee-on-Obstetric-Practice/Delayed-Umbilical-Cord-Clamping-After-Birth

Στο Eleucis ακολουθώντας πλήρως την επιστημονικά τεκμηριωμένη ιατρική ανανεώνουμε τις οδηγίες της ιστοσελίδας μας, και τροποποιούμε ανάλογα την κλινική μας πρακτική.
Στο εξής , στο πλάνο τοκετού , θα ενημερώνουμε όλες τις έγκυες που παρακολουθούμε σχετικά.