Δίδυμος Κύηση

Πόσο συχνή είναι η δίδυμος κύηση?

1/100 κυήσεις στην λευκή φυλή, 1/80 στην μαύρη φυλή

Μονοζυγωτικά δίδυμα (που μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα) εμφανίζονται σε ποσοστό 1/250 κυήσεις, ανεξαρτήτως φυλής, κληρονομικότητας και ηλικίας.

Τα διζυγωτικά δίδυμα εξαρτώνται από τους παραπάνω παράγοντες, καθώς και από φάρμακα για θεραπεία γονιμότητας. Οι γυναίκες που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν 20-30% πιθανότητες για δίδυμα και 5% για τρίδυμα. Οι γυναίκες που παίρνουν θεραπεία με Κλομιφαίνη έχουν 7-13% πιθανότητα για δίδυμα.

 

Ποιός είναι ο μηχανισμός με τον οποίο δημιουργούνται τα μονοζυγωτικά δίδυμα?

Τα μονοζυγωτικά δίδυμα προκύπτουν από διαίρεση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου σε δύο έμβρυα. Η χρονική στιγμή της διαίρεσης έχει σημαντικές συνέπειες:

  • Διαίρεση τις πρώτες 72 ώρες μετά την σύλληψη καταλήγει σε διαμνιακά διχοριονικά δίδυμα (2 σάκοι, 2 πλακούντες)
  • Διαίρεση 4-8 ημέρες μετά την σύλληψη καταλήγει σε μονοχοριονικά διαμνιακά δίδυμα (2 σάκοι, 1 πλακούντας)
  • Διαίρεση 8-13 ημέρες μετά την σύλληψη καταλήγει σε μονοαμνιακά μονοχοριονικά δίδυμα (1 πλακούντας, 1 σάκκος.)
  • Διαίρεση μετά τις 2 εβδομάδες μετά την σύλληψη δεν μπορεί να γίνει πλήρης και καταλήγει σε σιαμαία δίδυμα. Ευτυχώς η συχνότητα αυτή είναι πολύ μικρή: 1:60,000 γεννήσεις.

 

Ποιές οι ιδιαιτερότητες της δίδυμης κύησης?

Οι κίνδυνοι μιας διδύμου κύησης είναι υψηλότεροι από την απλή κύηση. Παράλληλα με την τακτική παρακολούθηση της εμβρυικής ανάπτυξης και τους συνήθεις κινδύνους που υπάρχουν σε κάθε κύηση, όπως υπέρταση κύησης (προεκλαμψία), θα χρειαστεί παρακολούθηση και για άλλες καταστάσεις ιδιαίτερες στην δίδυμο κύηση όπως καθυστέρηση ενδομήτριας ανάπτυξης, μετάγγιση από δίδυμο σε δίδυμο, αναιμία, διαβήτης και πρόωρο τοκετό.

 

Ποιές είναι οι αρχές της παρακολούθησης μια διδύμου κύησης?

-  Επίσκεψη ανα 2 εβδομάδες από τις 20-36 εβδομάδες κύησης, και έπειτα ανά 1 εβδομάδα.

-  Δίαιτα: Εξτρα θερμίδες (+ 300/ ημέρα)

-  Πρωτείνες: 80mg/ημέρα

-  Σίδηρος: 60-100mg/ημέρα

-  Φολικό οξύ: 1mg/ημέρα

-  Πρόσληψη βάρους 15-20 κιλά για την μητέρα.

-  Εξτρα ανάπαυση συστήνεται στις έγκυες , ιδίως εαν εμφανιστούν επιπλοκές.

-  Σειρά υπερηχογραφημάτων, για τον έλεγχο της ανάπτυξης.

-  Εγκαιρη διάγνωση επιπλοκών όπως προεκλαμψία, πολυ-υδράμνιο, μετάγγιση από δίδυμο σε δίδυμο, διαβήτης.

-  Τεστ ανοχής γλυκόζης στις 28 εβδομάδες κύησης.

 

Κατά πόσο είναι ασφαλής η άσκηση στην δίδυμο κύηση? Τι είδους άσκηση επιτρέπεται? Τι οχι?

Οι συστάσεις για την απλή κύηση είναι 30 λεπτά μη έντονης άσκησης. Συστήνεται να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας το θέμα αυτο, καθότι η άσκηση κατά την δίδυμο κύηση είναι πιό δύσκολη. Αρκετοί ιατροί σηστήνουν να αποφεύγεται αεροβική/έντονη άσκηση μετά τις 28 εβδομάδες κύησης. Εάν περπατούσατε πρωτού μείνετε έγκυος, είναι μια καλή ευκαιρία να συνεχίσετε να περπατάτε και κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης. Οι ασκήσεις που συστήνονται είναι αυτές στις οποίες η έγκυος δεν νιώθει το αυξημένο βάρος της κύησης. Ποδήλατο γυμναστικής, ασκήσεις χεριών και κολύμβηση είναι μια καλή ιδέα-ιδίως η κολύμβηση, όπου η άνωση του νερού βοηθά στο να μην αισθάνεται το βάρος της η έγκυος, ενώ το νερό στηρίζει τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους-προστατεύει από τραυματισμούς και από θερμοπληξία τους ζεστούς μήνες. Η κολύμβηση βοηθά και στο πρήξιμο των ποδιών και στην φλεβίτιδα, συχνά προβλήματα κατά την κύηση.

Γιογκα εγκυμοσύνης, πιλάτες και ασκήσεις πυελικού εδάφους συστήνονται επίσης.

Θα πρέπει να αποφεύγονται ασκήσεις που απαιτούν να βρίσκεστε σε ξαπλωτή στάση. Τα βαράκια στο γυμναστήριο δεν συστήνονται, όπως και η σάουνα. Όταν ασκείστε, βεβαιώστε ότι είστε καλά ενυδατωμένη.

Εφόσον αισθάνεστε υγιείς και δεν έχετε τραυματισμούς, μπορείτε να ασκείστε άφοβα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι καλό θα ήταν να συζητήσετε το θέμα της άσκησης με τον ιατρό σας, και να πάρετε αποφάσεις εξατομικευμένες στον δικό σας τρόπο ζωής και στις δικές σας συνήθειες.