Μύθοι και πραγματικότητες στην εγκυμοσύνη

* ) Η σεξουαλική επαφή απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη : ΜΥΘΟΣ


*) Ο σύντροφος απαγορεύεται να εκσπερματώσει μέσα στον κόλπο παρά μόνο στο τέλος της κύησης: Μελέτες έδειξαν πως η προσταγλανδίνη του σπέρματος δεν είναι αρκετή σε ποσότητα για να προκαλέσει τοκετό. . http://www.babycenter.com/sex-during-pregnancy-overview


*) Η έγκυος γυναίκα απαγορεύεται να ταξιδεύει : ΜΥΘΟΣ. Ορισμένοι περιορισμοί τίθενται από αεροπορικές εταιρίες στο τέλος της κύησης.


*) Ο θηλασμός απαγορεύεται κατά την εγκυμοσύνη : ΜΥΘΟΣ : εκτός από τις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα ο θηλασμός προκαλεί κινητικότητα στην μήτρα, σε φυσιολογικές εγκυμοσύνες, χωρίς ιστορικό αποβολών ή προώρου τοκετού ο θηλασμός δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα.  http://www.mayoclinic.com/health/breast-feeding-while-pregnant/AN01840...Ishii H 2009, Does breastfeeding induce spontaneous abortion? J. Obstet. Gynaecol 45(5): 864-868....Moscone SR, Moore MJ 1993, Breastfeeding during pregnancy. J Hum Lact 9(2):83-88.


* )Η καφεΐνη απαγορεύεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης: ΜΥΘΟΣ . Συνήθως δίνεται η συμβουλή στις εγκυμονούσες γυναίκες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 200mg καφεΐνης την ημέρα.
Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από πρόσφατες μελέτες του American Journal of Obstetrics and Gynaecology που έδειξαν ότι η κατανάλωση περισσότερο των 200mg καφεΐνης την ημέρα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίσθηκε με διπλάσιο κίνδυνο αποβολής, σε σχέση με την μη κατανάλωση καφεΐνης. Ένας φραπέ περιέχει συνήθως γύρω στα 140mg καφεΐνης 


*) Τα αναψυκτικά προκαλούν κώφωση στο έμβρυο από τον ήχο του διοξειδίου : ΜΥΘΟΣ


*) Η έγκυος γυναίκα πρέπει να κοιμάται στο αριστερό πλευρό : ΜΥΘΟΣ


*) Η έγκυος γυναίκα δεν επιτρέπεται να χαϊδεύει την κοιλία της γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις : ΜΥΘΟΣ


*) Έχοντας γεννήσει με καισαρική τομή πρέπει όλοι οι επόμενοι τοκετοί να είναι με καισαρική τομή : ΜΥΘΟΣ. η γυναίκα έχει την δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε επανάληψη καισαρικής τομής και σε φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή  (Vaginal birth after Caesarean VBAC) . Μάλιστα τα ποσοστά επιτυχίας του VBAC είναι γύρω στο 70%


*) Η γυμναστική απαγορεύεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης: ΜΥΘΟΣ : η εγκυμοσύνη δεν είναι αρρώστια. Για την ακρίβεια συστήνεται η έγκυος γυναίκα να συνεχίσει να ασκείται, διότι αυτό βοήθα στην ευεξία και στην υγεία της. Υπάρχουν είδη γυμναστικής όπως πιλάτες. γιόγκα. κολύμβηση , περπάτημα που συστήνονται ιδιαίτερα σε έγκυες γυναίκες.


*) Δεν επιτρέπεται η έγκυος να φορεί ζώνη οδήγησης : ΜΥΘΟΣ. για την ακρίβεια η ζώνη οδήγησης επιβάλλεται καθόλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης.


*) Η εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες: ΜΥΘΟΣ . Η προγεννητική και ενδομήτρια θνησιμότητα είναι στα ίδια χαμηλά επίπεδα από τις 38 μέχρι και τις 42 περίπου εβδομάδες. Εάν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος υγείας για την υγεία του εμβρύου /της εγκύου συστήνεται πρόκληση τοκετού ανάλογα με την περίσταση. 


*) Ο ομφάλιος λώρος γύρω από τον λαιμό θα πνίξει το έμβρυο κατά την κάθοδο μέσα στον κόλπο κατά τον τοκετό: ΜΥΘΟΣ: Για την ακρίβεια το 1/3 των νεογνών γεννιέται με τον ομφάλιο λώρο γύρω από τον λαιμό.


*) Η περινεοτομή είναι απαραίτητη κατά τον τοκετό : ΜΥΘΟΣ : Μόνο ανά περίσταση και ανάλογα με τις συνθήκες.