Πλάνο τοκετού

 

ΠΛΑΝΟ ΤΟΚΕΤΟΥ :  γιατί ο τοκετός ανήκει στους μέλλοντες γονείς!

 

τι είναι:

ένα ερωτηματολόγιο που καλούνται να συμπληρώσουν οι μέλλοντες γονείς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

τι είδους ερωτήσεις έχει?:

η μητέρα καλείται να απαντήσει ανθέλει ευπρεπισμό περινέου στον τοκετό, υποκλυσμό, σύνδεση με ενδοφλέβια υγρά, καλείται να δηλώσει εάν επιθυμεί να μην γίνει περινεοτομή, παρά μόνο αν είναι απαραίτητη, αν επιθυμεί να μπει ή όχι οξυτωκίνη /να σπάσουν ή όχι τα νερά από τον ιατρό/ να γίνει ή όχι επισκληρίδιος - παρά μόνο αν υπάρχει ένδειξη και αφού ενημερωθεί λεπτομερώς από τον ιατρό για τους λόγους , εάν ο πατέρας θέλει να κόψει τον ομφάλιο λώρο , εάν θα αφεθεί να πάλλεται ο ομφάλιος λώρος πριν κοπεί , εάν το μωρό θα δοθεί κατευθείαν στο στήθος της μητέρας , αν θέλει να θηλάσει αποκλειστικά κλπ.


Είναι ιατρικής ουσίας οι απαντήσεις ?:

οι περισσότερες έχουν ψυχολογική βαρύτητα (δεν κάνει διαφορά στον τοκετό πχ εάν στην μέλλουσα μητέρα έχει γίνει υποκλυσμός ) .

Αποκλείει ιατρικές παρεμβάσεις ? :

Το πλάνο τοκετού δηλώνει την επιθυμία της μητέρας για τον τοκετό της -  εάν όλα πάνε καλά . Οι μέλλοντες γονείς αναγνωρίζουν πως εάν υπάρχει ιατρική ένδειξη να γίνει μια ιατρική πράξη , τότε αυτή θα πρέπει να γίνει προς όφελος της μητέρας ή του εμβρύου , και αφού εξηγηθεί αναλυτικά στους γονείς τι συμβαίνει , ποιες οι πιθανές επιλογές και οι προτεινόμενες πράξεις.

- Ανάλογα με το ιστορικό της κάθε κύησης, κάθε πλάνο τοκετού προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες / περιστάσεις της εγκυμοσύνης . Στο γενικό πλαίσιο ο ιατρός μπορεί να μάθει κάποιες πληροφορίες για τον τρόπο που αντιμετωπίζει και σκέφτεται η μέλλουσα μαμά τον τοκετό της, και ίσως είναι η καλύτερη ευκαιρία να εκφραστεί.

- Παρά το γεγονός ότι ο τοκετός μπορεί ορισμένες φορές να είναι υψηλού κίνδυνου ή να είναι απρόβλεπτος, κατά βάση πρόκειται για μια φυσική διαδικασία και αν όλα πάνε καλά τότε η ημέρα του τοκετού μπορεί να είναι μια θετικά αξέχαστη εμπειρία ζωής.