01 Φεβρουάριος 2018

Ακράτεια ούρων , ποιότητα ζωής και 1η εγκυμοσύνη

Πώς επιδεινώνει η εγκυμοσύνη την ακράτεια ούρων και την ποιότητα ζωής σχετικά με το πυελικό έδαφος ?

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η 1η εγκυμοσύνη μπορεί να επιδεινώσει ή προκαλέσει συμπτώματα ακράτειας ούρων - κοπράνων και να επηρεάσει αρνητικά τον υποκειμενικό βαθμό ποιότητας ζωής της γυναίκας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 627 έγκυες γυναίκες στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το ποσοστό ακράτειας ούρων αυξήθηκε από το 33% των γυναικών στο 1ο τρίμηνο - σε 69% των γυναικών στο 3ο τρίμηνο της κύησης. Ακράτεια κοπράνων από το 8% στο 16% (από το 1ο στο 3ο τρίμηνο κύησης αντίστοιχα) ενώ το υποκειμενικό σκορ ποιότητας ζωής ελαττώθηκε.

Η έρευνα αυτή έρχεται σε συμφωνία με προυπάρχουσες μελέτες και αναδεικνύει την αρνητική επίδραση της εγκυμοσύνης πάνω στο πυελικό έδαφος και στα συμπτώματα από το ουροποιητικό σύστημα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι Παγκόσμιες Εταιρίες Ουρογυναικολογίας και Πυελικού Εδάφους υπογραμμίζουν την ανάγκη εκγύμνασης του πυελικού εδάφους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , επισημαίνοντας τα οφέλη για την υγεία της γυναίκας.Η χορήγηση των κατάλληλων οδηγιών από γυμναστή και η φροντίδα του πυελικού εδάφους από ουρογυναικολόγο βεβαιώνει την ολιστική προσέγγιση της εγκυμοσύνης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο διεθνούς φήμης περιοδικό ουρογυναικολογίας International Urogynaiecology Journal

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28417155