Laser ατροφία κόλπου

 

Πόσο συχνό είναι το πρόβλημα της κολπικής ξηρότητας στις γυναίκες?

Περίπου το 50% των γυναικών αντιμετωπίζουν πρόβλημα με κολπική ξηρότητα κάποια στιγμή της ζωής τους. Αυτή μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους όπως :

     -  Εμμηνόπαυση 

    - Θηλασμός

    - Λήψη φαρμάκων για να σταματήσει η περίοδος (καρκίνος μαστού)

 

Ποια είναι τα αίτια της κολπικής ξηρότητας?

Το αίτιο είναι η έλλειψη οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα ευθύνονται για την φυσιολογική εφύγρανση της ευαίσθητης περιοχής. Στην εμμηνόπαυση σταματά η παραγωγή οιστρογόνων από τις ωοθήκες. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού η παραγωγή και έκκριση της ορμόνης του μητρικού γάλακτος προλακτίνης δρα ανταγωνιστικά στα οιστρογόνα προκαλώντας ελάττωσή τους. Επίσης μετά από καρκίνο μαστού χορηγούνται φάρμακα ανταγωνιστές οιστρογόνων , ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης καρκίνου.

 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπικής ξηρότητας ?

Οι γυναίκες παραπονούνται συνήθως για ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα :

  •          αίσθημα κάυσου στον κόλπο
  •          αίσθημα κνησμού και δυσφορίας
  •          πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνεια)
  •          ελάττωση του ανοίγματος (σύγκλιση ) του κόλπου
  •          κολπικό πόνο

 

 

Μπορούν να βοηθήσουν τα τοπικά λιπαντικά ?

Η βοήθεια που αναμένεται είναι μικρή . Ο λόγος είναι ότι τα λιπαντικά δρούν πάνω σε μια ευαίσθητη και ατροφική περιοχή του δέρματος και δεν διεισδύουν εσωτερικά, ώστε να επιλύσουν το πρόβλημα

 

 

Μπορούν να βοηθήσουν τα τοπικά οιστογόνα ?

Επειδή η τοποθέτηση οιστρογόνων στον κόλπο έχει σαν αποτέλεσμα κάποια ποσότητα να απορροφάται και στη συστηματική κυκλοφορία , η χορήγηση οιστρογόνων σε χάπια ή αλοιφές αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου μαστού, με αποτέλεσμα οι διεθνείς ιατρικές εταιρίες να συστήσουν να αποφεύγονται.

 

 

Πως δρα το MonaLisa laser?

To MonaLisalaser δρα μέσω της απελευθέρωσης ενέργειας λέηζερ στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος του κόλπου, ενεργοποιώντας την παραγωγή και απελευθέρωση κολλαγόνου. Με τον τρόπο αυτό αποκαθιστά την ελαστικότητα, υγρασία και σφριγηλότητα της ευαίσθητης περιοχής.

 

 

Ποία είναι τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με laserMonaLisa?

Η θεραπεία είναι ελάχιστα παρεμβατική, αναίμακτη και ανώδυνη.

Δε χρειάζεται νυστέρι. Δεν χορηγούνται ορμόνες.

Δεν απαιτεί χειρουργείο , ούτε αναισθησία και πραγματοποιείται στο ιατρείο Eleucis, υπό την καθοδήγηση του κου Παπανικολάου.

Οι θεραπείες είναι ακίνδυνες και διαρκούν μόνο 15 περίπου λεπτά. Μετά το πέρας της θεραπείας η γυναίκα μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις καθημερινές της δραστηριότητες. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

 

 

Απαιτείται αναισθησία για τη θεραπεία με το MonaLisa laser?

Όχι δεν απαιτείται γενική αναισθησία .

 

 

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται για το επιθυμητό αποτέλεσμα?

Συνήθως συστήνονται 3 συνεδρίες με απόσταση ενός μηνός αναμεταξύ τους, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο σχεδιασμός της θεραπείας εξατομικεύεται ανάλογα με τα συμπτώματα και το ιστορικό και κατόπιν εξέτασης από τον κο Παπανικολάου. Μετά το πέρας των συνεδριών πιθανόν να απαιτηθεί μια ετήσια συνεδρία διατήρησης των ευεργετικών αποτελεσμάτων του MonaLisa.

 

 

Γιατί πρέπει να κατευθύνει τη θεραπεία γυναικολόγος εξειδικευμένος στην Ουρογυναικολογία ?

Η εφαρμογή του MonaLisaγίνεται μέσα στην περιοχή του κόλπου και στο βάθος του κολπικού επιθηλίου για τη θεραπεία παθήσεων που αφορούν την ούρηση / χαλάρωση / ατροφία. Ο ουρογυναικολόγος είναι ο μόνος ειδικός που συνδυάζει εμπειρία και γνώσεις τόσο γυναικολογίας όσο και ουρολογίας για να σχεδιάσει κατάλληλα την αγωγή, να εξετάσει την περιοχή και να αποφασίσει πως θα επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα , αλλά κα να προλάβει την εμφάνιση ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων.

 

 

Υπάρχουν παρενέργειες από τις θεραπείες ?

Δεν υπάρχουν μείζονες ούτε συχνές παρενέργειες . Ένας μικρός αριθμός γυναικών αναφέρει κάποιες φορές ένα τοπικό αίσθημα καύσου ή ερυθρότητας ή τοπικό πρήξιμο , που συνήθως εξαφανίζεται μετά από 1-2 μέρες.

 

 

Ποιο είναι το ποσοστό βελτίωσης και σε πόσο χρόνο επιτυγχάνεται ?

Έρευνες έχουν δείξει ότι μετά από τη συμπλήρωση των 3 συνεδριών θεραπείας αναφέρθηκε βελτίωση των ακόλουθων συμπτωμάτων στο ακόλουθο ποσοστό :

  •          Κνησμός 85%
  •          Ξηρότητα 76%
  •          Πόνος στην επαφή 72%
  •          Κολπική χαλάρωση 90%
  •          Αίσθημα καύσου 84%.